5 років з початку Майдану...

5 років з початку Майдану...
. Майдан Незалежності. Події під час Революції Гідності
Світлина з відкритих джерел

21 листопада 2013 розпочався Євромайдан, що згодом переріс в Революцію Гідності. Через п’ять років після революційних подій перед Україною та суспільством стоять завдання і виклики щодо неповернення до «руского міра». Такі думки озвучила політолог Юлія Тищенко, експертка Національного інституту стратегічних досліджень, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком». Ігор Харченко, експерт «Центру розвитку суспільства» зазначив, що Майдан виконав усі свої вимоги, але суспільство продовжує перебувати у стані Майдану.

Щоб не відбулося повернення назад, перед українським політикумом стоять певні виклики.

«Українські політики не повинні відмовитися від Криму. При чому не у варіанті балтійських країн, коли «Крим наш» ще будемо говорити 70 років і розвивати економічні стосунки», - говорить Тищенко.

Небезпекою також може бути  і те, що у політиків риторика патріотична, а політика буде діаметрально протилежною. «А люди дуже люблять популістичні речі, і вони будуть сприймати саме риторику, а не політику. Тобто до вишиванки треба ще додавати і коефіцієнт корисної дії», - продовжує політолог.

Наступний виклик- зробити Україною відкритою для світу.

«Світ дуже змінюється. І Україна повинна бути відкритою до нього. Бути відкритою до новітніх технологій. Тобто країна повинна стати модерною. Щоб люди, отримуючи освіту за кордоном, поверталися назад до України», - зазначила Тищенко.

За словами Ігоря Харченка за 5 років вимоги Майдану було реалізовано. «Хотіли усунути режим Януковича від влади і «банду геть»? Усунули. Була вимога про євроінтеграцію та підписання угоди? Ми її підписали, отримали безвіз. Хотіли отримати лідера - хороший він чи поганий, але отримали. Як акція Майдан виконав усі свої вимоги», - говорить Харченко.

Але експерт зауважує, що до сих пір суспільство знаходиться в стані Майдану, а вимоги сьогодення інші в процесі державотворення.

«Інша справа, коли кожен йшов на Майдан, то мав ще свої власні артикульовані чи неартикульовані вимоги, побажання, надії. Проблемою є те, що суспільство до сих пір перебуває в стані Майдану. Такий своєрідний синдром, що люди не можуть п’ять років уже вийти з того Майдану. Але ж він закінчився, все. Надворі йдуть інші процеси. У процесі державотворення , націєтворення є інші процеси, інші вимоги, завдання», - зазначив Харченко.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: