«Ринок електроенергії: як це працюватиме»

Якщо закон «Про ринок електричної енергії України» запрацює, то цілком можливо, що й в Україні утворяться ті самі Utilities, які працюють в США та є об’єднаннями споживачів та виробників електричної енергії. Ба, навіть в Європі існує практика надання майже безкоштовних послуг постачання гарячої води тим споживачам, які підписують угоду про купівлю електричної енергії у певного постачальника. Цілком можливо, що це все буде і в Україні. Однак, для цього потрібно змінити структуру відносин, яка існує зараз. Про це розповів директор спеціальних програм НТЦ "Псіхєя"

Сьогодні картина виглядає так. Енергетичні гравці – виробники електричної енергії – за певною ціною продають її державному підприємству «Енергоринок», який робить із неї мікс (адже вартість генерації є різною)  і за усередненою регульованою державою ціною реалізує електроенергію споживачам. Саме цю схему, яка відкриває широкий спектр для маніпулювання собівартістю енергоносіїв, тарифами на транспортування, розподіл електричної енергії, її втрати тощо, пропонується зруйнувати.

Якщо ухвалений закон буде реалізовано, то з 2020 року в Україні запрацює щонайменше два конкурентні ринки. Перший охоплюватиме виробників електричної енергії, які будуть змагатися між собою за право реалізовувати її покупцям, як у будь-якій країні Європи. І ті виробники, які не зможуть знизити собівартість своєї продукції до ринкового рівня, будуть змушені піти. Другий ринок буде об’єднувати продавців електричної енергії. Не тих обленерго, що працюють зараз і не лише розподіляють електричну енергію, але й ведуть її облік, визначають якість (фактично ціну) і продають її споживачам. Новий ринок охоплюватиме виключно продавців, заінтересованих у зниженні тарифів, оскільки лише тоді вони зможуть охопити більше споживачів, отже отримати більший прибуток.

Окрім того, в Україні запроваджується різноманіття ринків – ринок на добу вперед, внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок, тобто ті інструменти, що дозволять регулювати тарифи на ринку електричної енергії без втручання держави, без адміністративного тиску й маніпулювання, перехресного субсидіювання й підтримки окремих виробників чи обленерго із нехтуванням інтересами споживачів.

Поясню на прикладі ринку нафтопродуктів. У нас споживач має право вибору, у кого купити будь-який вид бензину за різними цінами різних виробників. Заправки, конкуруючи між собою, намагаються привабити клієнтів різноманітними акціями, знижками, бонусами, можливістю придбати товари в магазинах-партнерах. Усе це є результатом того, що запрацював конкурентний ринок. Чому це не зробити і на ринку електричної енергії?

Читайте також повне інтерв'ю Геннадія Рябцева про ринок електроенергії

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: