«Сільський зелений туризм стає модним»

В Україні спостерігається тенденція попиту на послуги сільського зеленого туризму серед громадян України. Сьогодні зареєстровано близько 1600 садиб на всю Україну, які надають такі послуги. А децентралізація сприяє розвитку сільському зеленому туризму. Таке переконання висловила професор Національного університету біоресурсів та природокористування України , член правління Спілки сприяння розвитку сільського туризму (на громадських засадах) Леся Забуранна під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

На її думку сплеску попиту на сільський зелений туризм сприяло багато факторів.

«По-перше, відбулося підвищення національної самосвідомості,  люди прагнуть пізнати свою батьківщину, особливості того чи іншого регіону. Беззаперечними лідерами є західна Україна. Гарний розквіт відбувається у Центральній частині України, на Поділлі. Створюються оригінальні садиби, куди люди їздять постійно», - говорить Забуранна.

По-друге, сільський зелений туризм доступний за своїми цінами, а в Єгипет чи Туреччину  чи інші курорти не всі мають змогу поїхати. «Курс валют не завжди дає можливість провести відпочинок саме там. Багато сьогодні молодих сімей з дітьми повертаються обличчям саме до такого виду відпочинку як сільський зелений туризм. Адже є можливість тривалий час пробути разом із дитиною на екологічній місцевості і споживати якісні продукти харчування. Такий туризм стає модним. Якщо брати західний регіон, то динаміка там дуже оптимістична», - продовжує експерт.

По-третє, селяни активно цікавляться таким видом само зайнятості. Станом на сьогодні в Україні зареєстровано близько 1600 садиб, які працюють в сфері зеленого туризму. «Окрім того, нещодавно було прийнято зміни до законодавства про особисті селянські господарства, де було внесено дві важливі зміни на користь розвитку сільського зеленого туризму. Особисті селянські господарства мають змогу надавати послуги платно чи безоплатно для розміщення туристів сільського зеленого туризму в себе у своїх оселях. Друга зміна – органи виконавчої влади і місцевого самоврядування також мусять зважати на підготовку і передпідготовку кадрів у сфері сільського зеленого туризму», - говорить Забуранна.

Додамо, що  у 2016 році була прийнята в рамках концепції сільського розвитку програма створення шести агрорекреаційних кластерів. І наразі вона впроваджується . це Миколаївська область курорт «Коблево», Полтавська область  кластер «Диканька», Чернігівська область «Козацьке село», Одеська область «Екопарк «Формушівка», київська область «Медведено», Херсонська область «Лазурне та Арабатська стрілка». Прогнозується за розрахунками профільного Міністерства це дозволить створити близько 3,5 тисяч робочих місць, тобто власне сільське населення отримує таку можливість  долучитися до розвитку бізнесу, знайти , якщо ви не є підприємцем у цій сфері  своє застосування з точки зору обслуговування.

Кожен регіон України, кожна область має свої родзинку: історичні, культурні, природні надбання. Тому і відібрали ті регіони, де буде допомога з точки зору фінансової, з точки зору організаційної щодо розвитку окремого виду бізнесу – сільського зеленого туризму – у цьому регіоні.

За її словами, на сьогоднішній день не всі регіони можуть повернутися до класичного сільського господарства, промисловості,велика кількість інфраструктури зруйнована. Відповідно люди повинні шукати якісь альтернативні шляхи зайнятості, підприємництва. Світовий досвід свідчить, що це є красивий та ефективний вид діяльності, що сприяє розвитку сільській території. Багато громад будуть мати рішення про те, щоб спрямовувати частину коштів та зусиль саме в цю сферу діяльності.

«Розумієте , в громаді люди вирішують на що вони спрямовують свої зусилля,  а не є централізованим чином, коли ті, хто вирішують, не розуміють як потреби, так і можливості того чи іншого населеного пункту», - зауважує Забуранна.

Нагадаємо, що в процесі децентралізації кошти громад залишаються на місцях, і громада вирішує на які інфраструктурні об’єкти їх витрачати. У 2017 рік Україна вступила із понад трьома сотнями об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Читайте також інтерв’ю Главкому ідеолога децентралізації, директора з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: