Чемпіонат світу-2018 з футболу: закономірності, які підтвердилися, та порятунок від проклять

Чемпіонат світу-2018 з футболу: закономірності, які підтвердилися, та порятунок від проклять
Німеччина програла Кореї. Фото Getty Images

Англія та Хорватія перервали невдалі серії, а от Нігерія – знову ні

На Чемпіонаті світу 2018 року глядачі стали свідками ранніх невдач визнаних грандів і несподівано далекого просування по турнірній сітці скромних команд.

Однак, як не дивно, у багатьох відношеннях цей мундіаль справді виявився передбачуваним. Ось деякі дивовижні тренди чемпіонатів світу, які вкотре підтвердилися. Разом з тим, як мінімум дві команди зітхнули з полегшенням, перервавши неприємні для себе тенденції.

Швидкий виліт чинного чемпіона, що представляє Європу

Це може здатися неймовірним, але «дострокове» прощання Німеччини з ЧС-2018 не повинно здаватися чимось незвичайним, якщо звернутися до історії, як мінімум, двох останніх десятиліть. У XXI столітті жодна європейська збірна, яка приїхала захищати титул чемпіона світу, не змогла подолати груповий етап.

Один раз – сенсація, два рази – шок, але чотири рази поспіль? 20 років – таке не могла уявити собі жодна розсудлива людина. Франція (переможець ЧС-1998), Італія (2006), Іспанія (2010) і, нарешті, Німеччина (2014) зійшли з дистанції після групового етапу на наступному після свого тріумфу мундіалі.

Аргентинське прокляття Нігерії

Можна не сумніватися, що після того, як у грудні минулого року жереб знову звів «альбіселесте» та «суперорлів» в одній групі, у Буенос-Айресі не могли не зрадіти. Останнім часом побачення цих двох команд стали вже традицією. З тих пір, як команда із Західної Африки дебютувала на найвищому рівні на ЧС-1994 у США, тільки одного разу із шести, коли «суперорли» грали на чемпіонатах світу, обійшлося без їхньої зустрічі з «біло-блакитними», і кожен раз це закінчувалося поразкою нігерійців .

Більше того, кожну з цих зустрічей південноамериканці вигравали з перевагою в один м'яч. З 1994 року Нігерія навіть жодного разу не вела у рахунку по ходу матчу. Але у цьому році у цьому протистоянні, продовжуючи черговою поразкою африканців (1:2), з'явився ще один цікавий штрих: на другому мундіалі поспіль переможний для «альбіселесте» м'яч забив один і той же гравець – Маркос Рохо.

989758884Мексика знову програла Бразилії. Фото взяте з fifa.com

Зачарований четвертий бар'єр для Мексики

Історія виступів «ацтеків» на останніх чемпіонатах світу є химерною сумішшю безсумнівних досягнень і глибоких розчарувань. Після участі у ЧС-1994 у США Мексика не пропустила жодного мундіалю, і за тривалістю цієї серії поступається лише шести збірним. ЧС-2018 став для неї сьомим турніром поспіль. Більше того, Мексика кожен раз долає груповий бар'єр, і за цим показником поступається тільки Бразилії.

Але саме в 1/8 фіналу черговий виступ мексиканців незмінно завершується. Цього року традиція не порушилася: «селесао» обіграли «триколірних» 2:0, і мрія Мексики про вихід у чвертьфінал не збудеться, як мінімум, ще чотири роки.

Дискомфорт південноамериканців у Європі

Виліт Бразилії й Уругваю на стадії чвертьфіналу підтвердив ще одне правило: південноамериканські команди не досягають успіху на європейських мундіалях. Минуло 60 років з тих пір, як представник Південної Америки вийшов переможцем на чемпіонаті світу, що проводився на Старому континенті.

996449396Радість хорватів. Фото взяте з fifa.com

Хорватія – знову у плей-офф

Нагадування про героїчну команді зразка 1998 року важким тягарем лягали на плечі гравців збірної Хорватії усіх наступних скликань. Після бронзового успіху у Франції балканці не здобули лаврів, не зумівши жодного разу вийти з групи аж до ЧС-2018, хоча на європейських чемпіонатах двічі пробивалися у плей-офф.

Ці невдачі погрожували розвинутися у повномасштабний комплекс, перш за все для таких знакових для збірної Хорватії фігур як Лука Модрич та Іван Ракитич, які не реалізували свої удари у серії післяматчевих пенальті у поєдинку з Туреччиною на Євро-2008, і перемога у серії 11-метровим ударів в 1/8 фіналу з Данією стала для «шашкових» справжнім полегшенням. Навіть незважаючи на те, що Модрич знову не реалізував пенальті наприкінці додаткового часу.

Англія нарешті зуміла перемогти у серії пенальті

Те ж полегшення, безсумнівно, відчув головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт, коли його команда здолала у серії 11-метрових збірну Колумбії в 1/8 фіналу. Справа у тому, що всі три попередні післяматчеві лотереї на мундіалях британці програли. Взагалі, на рахунку англійців до ЧС-2018 була лише одна перемога у серії пенальті з шести спроб на найбільших турнірах. У підсумку склалося стійке переконання: Англія не вміє бити пенальті.

Саутгейт особисто вніс вклад у цю тенденцію, не реалізувавши свою спробу у півфіналі Євро-1996. Тому мало хто був щасливішим головного тренера англійців, коли Ерік Даєр забив свій 11-метровий, принісши команді перемогу та перервавши неприємну закономірність.

Нагадаємо, збірна Франції здолала Хорватію та виграла Чемпіонат світу з футболу 2018 року.

За матеріалами офіційного сайту ФІФА

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: