«Геноцид проти народу України ніколи не забудуть». Спортсмени скупо пом’янули жертв Голодомору

«Геноцид проти народу України ніколи не забудуть». Спортсмени скупо пом’янули жертв Голодомору
Полотнище з сектора тернопільської «Ниви» на матчі у День пам'яті
Ultras Nyva Ternopil

Якщо не враховувати футболістів київського «Динамо», то тих, хто згадав скорботну дату, в українському спорті виявилося вкрай мало

У суботу, 23 листопада, Україна поминала жертв Голодоморів 1932-1933-го і 1946-1947 років.

Свідомі українці в цей день запалювали свічки біля вікон власних осель, відвідували меморіали пам’яті чи розміщували матеріали про трагедію, яка відібрала життя понад п’яти мільйонів українців, у соцмережах.

На жаль, у спортивному середовищі скорботна дата була не дуже помітною. «Главком» уже розповідав, що серед футболістів пом’янули жертв Голодоморів в основному футболісти київського «Динамо». Траурні листівки у соцмережах розмістили відразу дев’ятеро киян. Крім того, згадка по День пам’яті була у соцмережах львівських «Карпат», а також у футболістів Віктора Яневича з «Прикарпаття», Ростислава Волошиновича з «Волині», екс-футболіста тих же «Карпат» Романа Деркача.

Не оминули увагою трагічної дати й під час проведення присвяченого Дню Свободи й Гідності дитячих Кубка Київської області з футболу і Кубка Київщини з художньої гімнастики в селищі Щасливому. Організатор змагань, директор НВК «Щасливський» Юрій Йовбак постійно наголошував, у який саме день проводяться змагання і про що його учасники мають пам’ятати.

dsc_0438Щасливе. Маленькі футболісти тримають лампадки в пам'ять про жертв Голодоморів (фото - Світлана Вербицька)

Не оминули Дня скорботи й більшість фанатських рухів. Але цим нікого й не здивуєш. 

Сильно оконфузилася Українська асоціація футболу, яка жертв Голодоморів не згадала, але зате змінила о 17:30 обкладинку публіка у «Фейсбуку». На заїжджене і особливо актуальне в такий день «No to racism». Вочевидь інцидент навколо донецького мільйонера Тайсона не дає спокою футбольним чиновникам аж настільки, що для них ця тема є пріоритетнішою, ніж згадка про мільйони закатованих голодом українців.  

Не приділили особливої уваги Дню пам’яті й представники інших видів спорту. Винятків так мало, що їх можна перелічити без побоювання щось пропустити. Скажімо, з національних спортивних асоціацій пом’янула жертв Голодомору на пабліку в Instagram лише Федерація легкої атлетики України. Серед спортивних клубів, якщо не говорити про футбольні «Динамо» і «Карпати» - тільки чемпіони України з волейболу, львівські «Кажани».

Скорботні повідомлення у себе в соцмережах на честь Дня пам’яті підготували чемпіони світу з легкої атлетики і греко-римської боротьби, Ольга Саладуха і Жан Беленюк відповідно. Але то й не дивно, якщо зважити, що обоє є народними депутатами.

«Мені моторошно думати про ті страшні часи, а сьогодні шквал фото та відкритої інформації щодо жертв Голодомору не дає спокійно говорити, - написав організатор Київського марафону Ігор Кретов.  – Зараз у нас не стоїть питання, що їсти НІЧОГО. Ми в більшості переймаємося дрібничковими проблемами – ЩО саме їсти. Аби ніколи цього не повторилося, маємо викорінювати наміри будь-якої окупанта або країну-«брата» зазіхати на Україну».

Повідомлення чи скорботні листівки в пам’ять про жертв Великого Голоду розмістили також бронзова призерка Олімпіади-1994 з біатлону Валентина Цербе-Несіна, очільник Київської обласної федерації боксу Костянтин Калашников, президент Київської обласної федерації спортивного танцю Вадим Советченко, молодий баскетболіст Платон Хижняк, керівник Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного Олексій Семенюшко.

«Одна з найболючіших сторінок історії України – це Голодомор! Близько чотирьох млн українців знищено совєтами! За що?!... Пам'ятаймо! Вже за декілька днів одна з найкращих, які я бачив, стрічок щодо цієї біди – «Ціна Правди», яку відразу з прем'єри зможуть переглянути і люди з інвалідністю по зору і слуху», - написав чемпіон Паралімпіади-2016 з фехтування Андрій Демчук. 

Мабуть, першим серед усіх спортсменів вшанував пам'ять загиблих під час Голодоморів перша ракетка України з тенісу Сергій Стаховський. «Понад чотири мільйони українців голодували до смерті... Геноцид Совєцького Союзу проти народу України ніколи не забудуть», - написав Сергій англійською.

Власне, приклад Стаховського вкрай важливий. Адже його як і багатьох інших наших спортсменів читають у соцмережах колеги і вболівальники з різних країн. Відповідно цими повідомленнями атлети мають змогу говорити правду про нашу країну і тих, хто її поневолював, іноземцям. Шкода, що більшість колег Стаховського не розуміють, наскільки важливою буває їх соціальна роль…

Іван Вербицький, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: