Збірна України U-19: кадровий фундамент успіху юнацької команди у кваліфікації Євро-2019

Збірна України U-19: кадровий фундамент успіху юнацької команди у кваліфікації Євро-2019
Cергій Попов. Фото: ФФУ

У жовтні 2018-го наша збірна розпочала відбірний турнір нового чемпіонату Європи

У травні 2017 року українські футболісти 2000 року народження виступали у фінальній частині чемпіонату Європи U-17 - у Хорватії.

Тоді команда Сергія Попова один матч виграла, два програла й не вийшла з групи. У жовтні 2018-го вона розпочала відбірний турнір нового чемпіонату Європи — вже U-19, фінальна частина якого відбудеться у 2019 році у Вірменії.

До Латвії - за трофеєм

Підготовку до матчів, які відбувалися в Албанії (міста Дуррес та Люшня), збірна України розпочала у вересні, зігравши на міжнародному турнірі в Латвії. Рівень суперників був не вельми поважний (Фарери, Македонія та власне Латвія), тож підопічні Попова підтвердили статус фаворитів та здобули головний приз. У трьох зустрічах українці забили сім м’ячів, не пропустивши жодного.

«Матчі нам давалися, - відзначив після перемоги Сергій Олександрович. - Я говорив хлопцям, що вони влаштували атракціон небаченої щедрості. У кожному з поєдинків команда створювала багато гольових моментів, а от із реалізацією складалося не так добре. Окрім того, біля наших воріт виникали ситуації, які нас насторожують перед офіційними матчами. Ми з гравцями обговорювали ці моменти, над якими потрібно ще попрацювати».

А вже безпосередньо перед виїздом до Албанії відбувся спаринг, суперником в якому виступила «Оболонь-Бровар». Збірна України U-19 виграла - 1:0. Єдиний гол забив півзахисник «Шахтаря» Михайло Мудрик.

Після виїзду до Латвії головний тренер казав, що визначився зі складом на матчі відбору відсотків на 80. Гра проти оболонців допомогла довести цю цифру до 100.

Свіжа кров збірної

Питання з кадрами для тренерського штабу було актуальним. Про це свідчить той факт, що для підготовки до вересневого турніру в Латвії були залучені шість футболістів молодшого віку - 2001 року народження. Причому не всі, кого бажав бачити Попов, -  травмувався півзахисник «Карпат» Іван Желізко.

Конкуренцію старожилам збірної мали скласти воротар Анатолій Трубін («Шахтар»), захисники Данило Хондак та Микола Ярош (обидва - «Динамо»), півзахисники Вікентій Волошин («Динамо») та Михайло Мудрик («Шахтар») і нападник Данило Сікан («Карпати»), який 12 серпня в 17 років дебютував у Прем’єр-лізі.

Троє з них поїхали до Албанії на матчі кваліфікації - Ярош, Мудрик та Сікан. Причому двоє останніх наразі є кращими бомбардирами збірної U-19 у сезоні-2018/2019. На їхньому рахунку по три голи.

Через травми збірна недорахувалася не тільки Желізка, але й воротаря Трубіна, а також старожилів - центральних півзахисників Богдана Білошевського та Артура Ващишина (обидва - «Динамо»).

Характер зі Словаччиною

Розпочинати відбір довелося матчем із господарями турніру, що завжди складно. Три очки синьо-жовтим приніс влучний удар Мудрика на 85-й хвилині (1:0).

Але найскладнішим суперником виглядала Норвегія. Із нею команда Попова вже зустрічалася. У січні 2016-го - на міжнародному турнірі (2:1), у вересні 2016-го - на першому етапі кваліфікації Євро-2017 (2:2), у травні 2017-го - під час фінального турніру чемпіонату Європи (2:0).

Цього разу все пішло не так. На 30-й хвилині українці поступалися - 0:2, а на 33-й залишилися вдесятьох після вилучення опорного півзахисника Петра Харжевського з «Карпат». Його одноклубник Ростислав Лях на 82-й хвилині один м’яч відіграв, але від поразки не врятував  - 1:2.

Тому в останньому матчі, зі Словаччиною, нашим хлопцям, аби потрапити до еліт-раунду, потрібно було лише вигравати. Причому бажано - якомога крупніше. І коли вже на 1-й хвилині Мирослав Гоно забив у ворота Дані Лтайфа з «Олімпіка», здалося, що все втрачено остаточно. Але підопічні Попова показали те, чим відрізнявся їхній тренер, коли сам був футболістом, - міцний характер.

Євгеній Ісаєнко (на 11-й хвилині), Данило Сікан (на 35-й) та Михайло Мудрик (на 45+2-й) відправили Україну до роздягальні в чудовому настрої. А на 70-й Георгій Цітаішвілі довів справу до розгрому - 4:1. Тепер чекаємо на жеребкування еліт-раунду - 6 грудня у Ньйоні.

Кадрові факти

Усі три матчі відбору провели 12 гравців із шести клубів: воротар Дані Лтайф («Олімпік»), захисники Максим Агапов («Зоря»), Роман Слива («Карпати»), Ігор Снурніцин («Олімпік»), півзахисники Артем Бондаренко, Олексій Кащук, Михайло Мудрик, Клим Приходько (всі - «Шахтар»), Олег Горін («Львів»), нападники Євгеній Ісаєнко, Владислав Супряга (обидва - «Динамо») та Данило Сікан («Карпати»).

По дві гри в активі захисника Назарія Муравського («Шахтар»), півзахисників Ростислава Ляха, Петра Харжевського (обидва - «Карпати») та Георгія Цітаішвілі («Динамо»), по одній провели захисник Микола Ярош («Динамо») та півзахисник Олександр Назаренко («Дніпро-1»). У запасі залишилися воротар Андрій Артим («Карпати») та захисник Максим Духан («Динамо»).

У вересневому турнірі в Латвії виступали, але не потрапили до заявки на відбір: воротар Анатолій Трубін («Шахтар»), захисник Даниїл Хондак, півзахисники Богдан Білошевський, Вікентій Волошин (усі - «Динамо») та нападник Артем Холод («Шахтар»).

12 із гравців (Лтайф, Слива, Снурніцин, Харжевський, Білошевський, Волошин, Кащук, Приходько, Цітаішвілі, Ісаєнко, Супряга, Холод) зіграли щонайменше один матч у циклі Євро-2017 (U-17). А от ще дев’ятеро футболістів, які грали в тому циклі в сезоні-2016/2017, наразі відсутні у збірній через різні причини. Це воротар Віктор Бабічин, захисники Тарас Дмитрук, Богдан Куртяк, Ілля Малишкін, Олександр Мельник, півзахисники Артур Ващишин, Вадим Мащенко, Володимир Рудюк та Микита Тітаєвський.

За матеріалами ffu.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: