«Дайте пройти!»: вінничани обурюються терасами кав’ярень на тротуарах

«Дайте пройти!»: вінничани обурюються терасами кав’ярень на тротуарах

Чиновники кажуть – «нормативів немає»

Не пройти і не проїхати: з настанням теплої пори року деякі вулиці Вінниці дедалі частіше перетворюються на «сидячі», адже більшість закладів громадського харчування облаштовують свої тимчасові літні майданчики просто на тротуарах.

Незручності створюються, коли такі тераси займають більшу частину тротуару і вінничанам стає важче розминутися одне з одним, особливо тим, хто пересувається на візках або молодим мамам з дитячими візочками. Нещодавно на Соборній з’явився ще один такий тимчасовий майданчик, який викликав осудливі погляди містян та скарги до нашої редакції, адже, окрім майданчика, на тротуарі також є доволі довга лавка, яка займає певний простір.

Ми поспілкувалися із директором департаменту архітектури міської ради Олександром Рекутою, аби з’ясувати які нормативи встановлення майданчиків і скільки місця на тротуарі має лишатися для пішоходів.

«Дозволу на цей майданчик ми не давали, його самовільно влаштовано. Насправді, нормативів, яким має бути літній майданчик, у нас не вказано, просто вони не повинно заважати руху пішоходів і створювати якісь бар’єри. Однак, на мій погляд, в цьому випадку зробили майданчик, де два столики і через ці столики створили цілу проблему для всіх пішоходів. Муніципальна поліція мала б цим зайнятися, виписати припис, притягнути до адмінвідповідальності на усунення майданчика, там ціла процедура. Зараз також вирішуємо питання чи це земля в сервітуті чи ні. Поки що не знаю, які будуть результати, але сказав факт того, що є».

Для прикладу, у Києві є нормативи розміщення літніх майданчиків – для пішоходів має залишатись щонайменше 1,8 метри. Таке ж правило діє також у Львові.

1_7001_700

За словами начальника «Муніципальної поліції» Василя Гайовика, вони постійно отримують інформацію про самовільно встановлені літні майданчики, однак, поки що не отримували інформації стосовно даного закладу на Соборній.

«Нам департамент архітектури і земельних ресурсів надає інформацію, тому що ми ж самі не можемо знати, де незаконно встановлений майданчик. Далі ми надаємо припис закладу на демонтаж. Якщо не виконують вимоги правил благоустрою – тоді складаємо адміністративний протокол за статтею 152 Адміністративного кодексу, передбачена відповідальність від 250 до 1800 гривень. З досвіду скажу, що 90% закладів, які отримують від нас приписи, самостійно ліквідують майданчики».

Ми також поспілкувалися із власником закладу, і пан Валерій нас запевнив, що дозвіл на облаштування літнього майданчика отримували через ТЦ «Cloud», у якому знаходиться заклад. Також він зауважив, що процес погодження у міській раді був тривалим і адміністрація ТЦ показувала йому всі дозвільні документи, аби кафе могло облаштувати тимчасовий майданчик. П. Валерій також додав, що вони вже другий рік поспіль облаштовують літній майданчик біля закладу і за цей час до адміністрації не надходило жодних скарг від вінничан.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: