На Вінниччині створюють макет «Вервольфу»

На Вінниччині створюють макет «Вервольфу»

Вінницький історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму, який розташований на території ставки Гітлера, поповниться унікальним макетом

Нині комплекс складається із двох об’єктів: території самої ставки і братської могили військовополонених, які її будували. Уздовж екскурсійного маршруту встановлені інформаційні стенди, що розповідають про жахи окупації, мужній спротив місцевого населення, історію створення «Верфольфу», визволення Вінниччини й відповідно «жирною крапкою» є Нюрнберзький процес. Але через те, що під час відступу німці висадили ставку у повітря, залишивши одні руїни, жодна екскурсія не дає повного уявлення: а якою ж була таємнича резиденція Гітлера? Тому музейники вирішили створити експозицію «Верфольфу» у 3D-форматі. Представити її обіцяють до нового року.

«Коли в березні 1944 року радянські війська звільняли Вінницю і захопили «Вервольф», непошкодженими залишилися лише три бункери — все решта було вивезено і спалено. Але згодом німці знову взяли під контроль ставку і вже напередодні свого остаточного відступу підірвали її, залишивши руїни і шматки фундаменту. Вцілів лише басейн, очевидно, він не мав великої цінності, — розповідає завідувач історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму Сергій Гареник. — Попри те, що на території «Вервольфу» розміщені інформаційні таблиці, стенди, діє музейна експозиція, відвідувачі щоразу ставлять безліч запитань екскурсоводам, цікавлячись, а як, власне, виглядала ставка Гітлера. З архівних документів відомо, що ставка займала велику територію — до трьох кілометрів завдовжки і 300 метрів завширшки. Містила 81 дерев’яний будинок, кулеметні гнізда, пости охорони тощо. Але про ландшафт не йдеться».

Сергій згадує, що ідея відновити візуальний макет ставки виникла навесні, під час візиту керівництва області на «Вервольф». Завдяки спеціалістам — історикам, краєзнавцям, ІТ-фахівцям — була створена робоча група, яка й працює над відтворенням оптимального вигляду ставки. Для кращого візуального сприйняття обрали центральну частину, яка налічуватиме 25—30 об’єктів. Макет буде розміщений в експозиції і матиме максимально наближену до реальності візуалізацію. Над його створенням працюють ІТ-спеціалісти, які входять до громадської організації «Центр візуальних проектів». Один із них Андрій Черненко розповідає, що наразі триває робота зі створення наземних об’єктів, відтворюються моделі бункерів: головного, солдатського і власне, будиночка Гітлера.

«Над проектом працює потужна група фахівців. Зрозуміло, що ми не претендуємо на історичну правду, адже всі архівні матеріали на сьогодні зберігаються в Росії, і ми змушені працювати хіба що зі світлинами та короткими описами. Жодних креслень чи макетів немає, що обмежує у відтворенні загальної картини розміщення об’єктів. Але робота розпочалася. Зупинятися ніхто не збирається, — переконує Андрій. — Ми займаємося технічною частиною візуалізації, всі об’єкти проходять процедуру узгодження з фахівцями. Завдяки вцілілим фрагментам фундаменту ми маємо певне уявлення щодо розташування споруд основної частини, на ній і зосереджуємося. Зараз будинки для майбутнього макета вже погоджені, і їх починають друкувати на 3D-принтері. Орієнтовно масштаб становитиме 1 до 200. Тобто це не будуть маленькі об’єкти, а цілком зручні для огляду. Наступним етапом стане визнання місць розташування споруд. Завершити макет плануємо за місяць-два, не пізніше нового року».

Крім того, вже цієї середи, 24 жовтня, до історико-меморіального комплексу завітає група спеціалістів для проведення приповерхових досліджень території, які дадуть можливість з’ясувати, чи справді на ставці розташовані підземні приміщення. Якщо їх виявлять і вони будуть безпечними для відвідування, то ймовірно, що крім 3D-візуалізації, на туристів чекає нова атракція — екскурсії до підземелля ставки «Вервольф».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: