Японський зонд зробив детальний знімок поверхні астероїда Рюгу

Японський зонд зробив детальний знімок поверхні астероїда Рюгу
Знімок поверхні Рюгу, отриманий камерою з відстані 64 метри

Орбітальний апарат зміг отримати за допомогою своєї бортової камери найдетальніше зображення поверхні астероїда

Міжпланетна станція «Хаябуса-2» надіслала на Землю найдетальнішу на сьогоднішній день фотографію поверхні астероїда Рюгу, зроблену під час висадки апаратів Minerva-II1. Виявилося, що поверхневий шар Рюгу складається з більш великих часток, ніж ґрунт астероїда Ітокава, повідомляється в прес-релізі на сайті місії.

Автоматична міжпланетна станція «Хаябуса-2» була запущена в космос 3 грудня 2014 року і призначена для доставки зразків ґрунту з навколоземного астероїда 162173 Ryugu, який належить до астероїдів класу С. Апарат успішно прибув до астероїда 27 червня і вийшов на стабільну 20-кілометрову орбіту навколо нього. За планом наукова програма місії триватиме півтора року, під час яких апарат буде досліджувати Рюгу з орбіти, а також в ході підльоту до нього вистрілить по поверхні пристроєм SCI (Small Carry-on Impactor), що складається з мідного снаряда і заряду вибухівки, тим самим дослідники отримають можливість вивчити склад верхнього шару ґрунту астероїда, а також спустять на його поверхню модулі Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout) і Minerva-II2. Після взяття проби ґрунту з поверхні Рюгу станція відправиться назад до Землі і скине капсулу з речовиною в грудні 2020 року.

21 вересня 2018 року станція «Хаябуса-2» знизилася до висоти в 55 метрів від поверхні Рюгу і скинула на неї два невеликих модуля Minerva-II1. Модулі Rover-1A і 1B мають діаметр 18 сантиметрів кожен, висоту 7 сантиметрів і вагу близько 1,1 кілограма. Вони оснащені камерами, датчиками для вимірювання температури ґрунту, оптичними датчиками, акселерометром і гіроскопом і здатні переміщатися по поверхні астероїда за рахунок стрибкового механізму. 22 вересня на Землю прийшло підтвердження успішної посадки модулів, які зараз знаходяться в працездатному стані і надсилають нові фотографії, зроблені в ході пересувань поверхнею Рюгу.

Місце висадки Minerva-II1 на поверхню Рюгу і знімок поверхні, зроблений камерою ONC-W1 з відстані 70 метрівМісце висадки Minerva-II1 на поверхню Рюгу і знімок поверхні, зроблений камерою ONC-W1 з відстані 70 метрів

Під час зниження, коли до Рюгу залишалося 64 метра, орбітальний апарат зміг отримати за допомогою своєї бортової камери ONC-T (Optical Navigation Camera - Telescopic) найдетальніше зображення поверхні астероїда. Пізніше інша камера ONC-W1 отримала зображення більш великої області з відстані 70 метрів від поверхні астероїда. Попередник «Хаябуси-2» - місія «Хаябуса» (або Muses-C), яка працювала в 2003-2010 роках і дослідила навколоземний астероїд S-класу (25143) Ітокава, отримала чіткий знімок його поверхні з відстані 63 метри, на якому видно , що, на відміну від Рюгу, поверхневий шар Ітокави складається з більш дрібних частинок, розміром від кількох міліметрів до кількох сантиметрів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: