Екс-генсек НАТО: «Газпром» довів, що є засобом примусу

Екс-генсек НАТО: «Газпром» довів, що є засобом примусу
Андерс Фог Расмуссен
Фото: @AndersFoghR

Расмуссен дивується, чому поведінка «Газпрому» не переконує Німеччину відмовитися від «Північного потоку-2»

Колишній генеральний секретар НАТО Адрес Фог Расмуссен заявив, що своєю поведінкою в останні дні російський газовий монополіст «Газпром» довів, що не є питомо газопостачальною компанією, а засобом впливу. Про це твіттнув високопосадовець.

«За останні дні «Газпром» підтвердив, що це не газова компанія, а платформа для російського примусу. Скільки ще доказів німецьким політикам потрібно, що скасувати «Північний потік-2»?», - написав екс-генсек НАТО у твіттері.

Нагадаємо: 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз»планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

1 березня «Укртрансгаз» заявив про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС.

2 березня компанія «Нафтогаз Україна» звернулася з проханням до українців прикрутити тиск у котлах через дії російського «Газпрому».

Також 2 березня в Україні закрили школи і вузи через витівки «Газпрому».

Порошенко підтримав флешмоб «Прикрути» і закликав українців економити газ.

У той же час 2 березня російські ЗМІ заявили, що «Газпром» готовий розірвати газові контракти з Україною.

Читайте також: 

Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Стокгольмська трагедія Гройсмана

Андерс Фог Расмуссен — данський політик. Прем'єр-міністр Данії в 2001–2009 роках, з 1998 був лідером Ліберальної партії Данії. З 1978 по 2007 обирався в парламент Данії. У березні 2009 обраний на посаду генерального секретаря НАТО, обійняв цю посаду у серпні того ж року. З 27 травня 2016 року позаштатний радник президента України Петра Порошенка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: