Іран розширив програму ракетних випробувань

Іран розширив програму ракетних випробувань

Іранські ракети середньої дальності можуть досягти території ряду країн ЄС

Тегеран значно збільшив число випробувань ракет малої і середньої дальності

У 2018 року Іран значно розширив програму ракетних випробувань, пише німецьке видання Welt am Sonntag (WAMS) в неділю, 9 грудня, з посиланням на документи спецслужб низки західних країн.

За цими даними, Тегеран в 2018 році здійснив не менше семи випробувальних запусків ракет середньої дальності і не менше п'яти разів запускав ракети малої дальності і крилаті ракети.

У двох випадках ракети малої дальності застосовувалися в ході операції проти терористичного угрупування «Ісламська держава» в Сирії, вказує WAMS. Тим часом протестовані Іраном ракети середньої дальності можуть досягти території деяких південно-східних країн Євросоюзу, зазначає видання.

Для порівняння, в 2017 році Тегеран, за інформацією WAMS, провів чотири випробування ракет середньої дальності і тільки одне - ракети малої дальності.

Випробування ракет в Ірані, цілком ймовірно, суперечить умовам угоди, яку в 2015 році Тегеран уклав зі США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною, вказує WAMS. Воно було закріплено резолюцією 2231 Ради Безпеки ООН і передбачає обмеження Тегераном своєї ядерної програми в обмін на скасування міжнародних санкцій і односторонніх обмежувальних заходів, введених США та ЄС. У травні 2018 року Вашингтон вийшов з угоди, звинувативши Іран в недотриманні угоди і підтримці тероризму.

За інформацією WAMS, уряди ФРН, Франції і Великобританії на початку жовтня звернулися до Радбезу ООН, висловивши стурбованість у зв'язку з випробуваннями ракет в Ірані. На початку грудня МЗС Німеччини і держсекретар США Майкл Помпео звинуватили Тегеран у тестовому запуску ракети середньої дальності, що порушує резолюцію 2 231 Радбезу ООН. Представник збройних сил Ірану відповів, що ракетні випробування «проводяться для оборони» і будуть продовжені.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: