Кремль отримав «подарунок» від Феміди Нідерландів: з’явився остаточний вирок у справі «Юкоса»

Кремль отримав «подарунок» від Феміди Нідерландів: з’явився остаточний вирок у справі «Юкоса»

Колишні акціонери «Юкосу» можуть отримати 800 мільйонів євро

Суд встановив, що банкрутство «Юкосу» «не було виправданим», оскільки «російська влада навмисно спровокувала це банкрутство»

Верховний суд Нідерландів 18 січня в остаточній інстанції визнав, що банкрутство нафтової компанії «Юкос» російською владою в 2007 році було незаконним, а менеджмент компанії був незаконно позбавлений можливості врятувати компанію. Про це пише «Новая газета».

Тим самим в суперечці між колишніми акціонерами «Юкоса» і російською компанією «Промнефтьстрой» за активи голландської «дочки» - Yukos Finance - поставлено крапку.

З судової ухвали Верховного суду Нідерландів слід, що рішення Арбітражного суду Москви за 2006 рік про банкрутство ВАТ НК «Юкос» «не може бути визнано голландської правовою системою» в силу його невідповідності законодавству королівства. Відповідно, постановив суд, не визнаються і підсумки публічного аукціону в Росії, під час якого акції зареєстрованої в Нідерландах «дочки» Юкоса Yukos Finance були куплені структурою «Роснефти» - ТОВ «Промнефтьстрой» за $307.

Причини, на які посилається Верховний суд Нідерландів - російська влада ініціювала банкрутство «Юкоса» «в порушення фундаментальних правових принципів». «Конкурсний керуючий не мав права передавати акції Yukos Finance «Промнефтьстрою», - наголошується в постанові. В результаті Верховний суд Нідерландів відмовився визнати «Промнефтьстрой» власником акцій Yukos Finance.

Серед порушень, які також врахувала вища судова інстанція Нідерландів, - до «Юкоса» в Росії були пред'явлені надмірно високі вимоги про сплату ПДВ та штрафів, які компанія повинна була сплатити ще і в нереально короткі терміни. Суд прийшов до висновку, що «Юкос» позбавили можливості захищати в російському суді належним чином, а влада проігнорувала всі самостійні спроби компанії врегулювати податкові претензії.

В травні 2017 року аналогічне рішення виніс Апеляційний суд Амстердама - тоді він відмовився скасовувати рішення окружного суду Амстердама від 2007 року. Після повторної поразки ТОВ «Промнефтьстрой» вирішило спробувати щастя в третій раз. Але Верховний суд Нідерландів через підтвердив: компанія «Промнефтьстрой» незаконно стала власником акцій Yukos Finance в 2007 році, а саме банкрутство «Юкосу» «не було виправданим», оскільки «російська влада навмисно спровокувала це банкрутство».

Рішення Верховного суду Нідерландів остаточне і оскарженню не підлягає. А головне - воно поширюється на всіх, без винятку, акціонерів «Юкоса», по частині виплат компенсацій.

Реакції і коментарів російської влади, а також представників «Промнефтьстрой» на рішення суду поки немає.

Як пише «Радіо Свобода», представники колишніх акціонерів «Юкоса» назвали рішення Верховного суду Нідерландів «історичним». Тепер частина зарубіжних засобів «Юкоса», які були заблоковані з 2007 року, можуть бути розподілені між колишніми власниками акцій компанії. Активи Yukos Finance, як повідомляється, складають 800 мільйонів євро.

Нагадаємо, нафтова компанія «Юкос», що існувала з 1993 по 2007 рік, була однією з найбільших в Росії за обсягами реалізації нафти. У 2003 році, одночасно з появою кримінальних справ проти керівників і менеджерів НК «Юкос», міністерство Російської Федерації з податків і зборів (нині Федеральна податкова служба) ініціювало розслідування з приводу ухиляння компанії від сплати податків в 2000-2003 роках.

Загальна сума податкових претензій з урахуванням штрафів і пені склала 582 млрд руб., а з урахуванням претензій до дочірнім товариствам - 703 млрд руб. або майже 25 млрд доларів за тодішнім курсом.

Після накладення штрафів акції «Юкоса» сильно впали в ціні. 17 червня 2004 року Володимир Путін заявив, що держава не має наміру банкрутити «Юкос». В результаті акції подорожчали за один день майже на третину. Через два тижні Федеральна служба судових приставів вирішила примусово продати основний видобувний актив компанії - «Юганскнефтегаз» - для відшкодування боргів перед бюджетом.

«Юганскнефтегаз» був проданий з аукціону. Покупцем виступила фірма-одноденка ТОВ «Байкалфинансгрупп» зі статутним капіталом 10 000 рублів, зареєстрована за два тижні до аукціону за підставного юрадресою в Твері.

Тим часом про існування даної фірми знав президент Володимир Путін, публічно заявивши після аукціону, що за «Байкалфинансгрупп» не стоять держкомпанії, а її акціонерами «є виключно фізичні особи, які протягом багатьох років займаються бізнесом у сфері енергетики». Через кілька днів «Байкалфинансгрупп» була куплена державною «Роснефтью».

До березня 2006 року, коли керівники «Юкоса» були засуджені за першим вироком суду, а менеджери вищої та середньої ланки перебували під слідством або в розшуку, Арбітражний суд Москви ухвалив рішення про банкрутство компанії. 21 листопада 2007 року на підставі рішення все того ж Арбітражного суду Москви НК «Юкос» була ліквідована. Протягом 2007 року майно компанії було розпродано на аукціонах - її основні активи дісталися «Роснефти».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: