Нове законодавство ЄС може знищити меми

Нове законодавство ЄС може знищити меми

Правозахисники закликають користувачів звернутися до своїх європарламентарів до голосування

Меми, ремікси і інший створений користувачами контент може зникнути з інтернету, якщо будуть прийняті запропоновані Євросоюзом поправки в закон про авторське право, попереджають експерти.

Правозахисники активно протестують проти Директиви про авторські права, голосування по якій має пройти в Європарламенті вже в цьому місяці.

На думку авторів, цей документ повинен захистити правовласників в епоху інтернету.

Однак, на думку критиків, новий закон абсолютно не враховує того, як люди насправді взаємодіють з веб-контентом, і може стати інструментом цензури.

Директива про авторські права - це спроба змінити стан справ з авторськими правами в інтернеті, зокрема, збалансувати відносини між власниками авторських прав і онлайн-платформами.

У статті 13 йдеться про те, що адміністрація інтернет-платформ - в тому числі і соцмереж - повинні вжити заходів для забезпечення функціонування угод, укладених з правовласниками щодо використання їхніх творів.

Критики кажуть, що фактично це зажадає від інтернет-платформ фільтрації всього контенту, розміщеного користувачами - що буде надмірним обмеженням свободи слова.

Також є побоювання, що фільтрацію таких обсягів контенту доведеться доручити автоматичним алгоритмам, а ті будуть працювати за принципом "краще перестрахуватися" - і видаляти всі, що може містити потенційні ризики для платформи.

Активісти кампанії проти Статті 13 - Copyright 4 Creativity («Авторське право для творчості») - заявляють, що запропоновані поправки можуть погубити інтернет в його нинішній формі, змінивши його до невпізнання.

«Якщо стаття 13 Директиви про авторське право буде прийнята, то цензура буде поширюватися практично на будь-який контент, який ви публікуєте в інтернеті», - стверджується в заяві.

Правозахисники закликають користувачів звернутися до своїх європарламентарів до голосування, яке призначене на 20 червня.

Ось що заявив Джим Кіллок, виконавчий директор групи Open Rights («Відкриті права») у Великобританії в інтерв'ю BBC: «Стаття 13 встановить режим Robo-copyright (автоматичну перевірку копірайту), тобто комп'ютерні програми виділятимуть все, що вони ідентифікують як порушення авторських прав, незважаючи на юридичні заборони на закони, що вимагають «загального моніторингу» користувачів, що необхідно для захисту їх конфіденційності».

«На жаль, ці програми можуть розпізнати повторні завантаження пісень Бейонсе, але не можуть розпізнавати пародії, розуміти меми, які використовують зображення, захищені копірайтом, або робити будь-які-небудь культурні висновки про те, як працюють творчі люди. Це вже досить часто відбувається на платформі YouTube», - зазначає Кіллок.

Electronic Frontier Foundation («Фонд електронних рубежів») і ще 56 правозахисних організацій ще в жовтні минулого року направили відкритий лист європейським законодавцям, в якому викладаються їх побоювання з приводу Статті 13.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: