Переговори між США і РФ щодо угоди про знищення ракет опинилися під загрозою зриву

Переговори між США і РФ щодо угоди про знищення ракет опинилися під загрозою зриву

Засідання в Женеві може стати останнім шансом врятувати важливу домовленість про знищення ракет середньої і меншої дальності

Анонсоване американськими і російськими дипломатами засідання спеціальної контрольної комісії щодо виконання угоди про знищення ракет середньої і меншої дальності (РСМД) має пройти в середині цього тижня в Женеві. До засідання окрім представників США і РФ мають бути залучені делегати із України, Білорусі і Казахстану.

Як повідомляє російське видання «Коммерсантъ», при цьому МЗС РФ донесло до американських колег, що у разі запровадження санкцій щодо російських підприємств, які задіяні в порушенні угоди РСМД переговори в Женеві можуть не відбутися. До того ж, на думку російської сторони, переговори цього тижня є останнім шансом врятувати дану угоду.

До цього засідання спеціальної контрольної комісії проводилося в листопаді 2016 року, однак не дозволило РФ і США вирішити суперечки щодо угоди РСМД.

Цікавим є те, що саме американська сторона виступила за участь представників України, Білорусі і Казахстану на переговорах в Женеві. В той же час росіяни виступали за переговори в двосторонньому форматі, оскільки претензії щодо порушення угоди про знищення ракет середньої і меншої дальності (500 км – 5,5 тис. км) наземного базування американці і росіяни висувають один одному.

Однак РФ на вихідних чітко донесла до американської сторони те, що в разі запровадження санкцій щодо підприємств, задіяних в створенні ракети 9М729, переговори в Женеві можуть не відбутися. Вперше про можливість запровадження санкцій повідомило американське видання Politico.

Крах угоди РСМД, яка у 1987-1988 роках створила основу для переговорів для Москви і Вашингтона щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь, може поставити під загрозу пролонгацію угоди СНО-3 (2010). Дія даної угоди закінчується в 2021 році, однак сторони мають можливість її прологнувати іще на п’ять років. Проте малоймовірно, що Конгрес США погодиться на такий крок в умовах, якщо РФ порушуватиме і надалі угоду РСМД. Окрім того, конгресмени в законі про оборонні витрати на 2018 рік заборонили виділяти кошти на пролонгацію угоди СНО-3, якщо Москва і далі розгортатиме крилаті ракети середньої дальності наземного базування, які порушують угоду РСМД. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: