Рада ЄС посилила контроль у шенгенській зоні

Рада ЄС посилила контроль у шенгенській зоні
ЄС посилив Шенгенську інформсистему для безпеки та контролю за міграцією

Оновлення системи включатиме в себе вдосконалення системи сповіщень про злочинців та людей, які перебувають у розшуку

Рада міністрів ЄС підтримала пропозиції Єврокомісії щодо зміцнення Шенгенської інформаційної системи (SIS).

Про це повідомляється на сайті Європейської Комісії.

Відповідне рішення ухвалено для подальшого вдосконалення системи обміну інформацією між правоохоронними органами країн-членів у таких чутливих сферах, як міграція, безпека та контроль кордонів.

Правила передбачають можливість використання зображень людини для цілей ідентифікації, зокрема для забезпечення узгодженості процедур прикордонного контролю.

Дозволяється включити режим ДНК для полегшення ідентифікації зниклих безвісти осіб у випадках, коли дані про відбиток пальця, фотографії або зображення обличчя не доступні або не підходять для ідентифікації.

Також вводяться додаткові категорії попереджень в системі, такі як попередження про невідомих підозрюваних або розшукуваних осіб і профілактичні попередження для дітей, які піддаються ризику викрадення батьків.

Правила також розширюють список об’єктів, для яких можуть бути видані попередження, включаючи фальшиві документи і об’єкти з високою вартістю ідентифікації, а також IТ-обладнання.

Крім того, введення попереджень в SIS щодо заборон на в’їзд для громадян третіх країн стає обов’язковим.

Europol зможе отримати доступ до всіх категорій даних в SIS, крім того, держави-члени повинні повідомляти Europol про будь-які звернення, коли особа запитується у зв’язку з терористичним злочином.

Європейське прикордонне і берегове агентство також матиме доступ до системи SIS.

Водночас, погоджені зміни до Шенгенської інформаційної системи передбачають суворі правила поводження з особистими даними громадян, які перебувають під захистом законодавства ЄС.

Зазначається, що тепер Рада та Європейський парламент мають підписати прийняті правила. Підписані тексти будуть опубліковані в офіційному бюлетені ЄС та наберуть чинності через 20 днів. Нові правила SIS будуть повною мірою функціонувати пізніше, коли всі юридичні та технічні передумови будуть виконані, зазначили в прес-службі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: