Трамп вимагав від КНДР передати США свою ядерну зброю

Трамп вимагав від КНДР передати США свою ядерну зброю

За даними ЗМІ, президент США вручив вимоги Вашингтона Кім Чен Ину на зустрічі в Ханої

Президент США Дональд Трамп вимагав від Пхеньяну передати Сполученим Штатам ядерну зброю Північної Кореї. Відповідний документ президент США передав голові Держради КНДР Кім Чен Ину на зустрічі у в'єтнамському Ханої, повідомляє агентство Reuters в суботу, 30 березня.

У числі інших вимог Вашингтона - розбір ядерної інфраструктури, доступ американських інспекторів на ядерні об'єкти КНДР, а також переведення вчених, що працюють над атомною програмою, в цивільні проекти. За словами співрозмовника агентства, Трамп вперше дав зрозуміти Кіму, що саме США розуміють під денуклеаризацією.

28 лютого другий в історії саміт США-КНДР, що проходив у столиці В'єтнаму, завершився на кілька годин раніше запланованого часу. Сторони не оприлюднювали двосторонніх заяв. Спільний обід двох лідерів було скасовано. Незважаючи на відсутність домовленостей, Трамп на прес-конференції за підсумками зустрічі назвав минулі переговори «продуктивними».

На наступний день держсекретар США Майкл Помпео повідомив, що північнокорейська сторона просила Вашингтон про «повне зняття санкцій» з Пхеньяна, однак не змогла повністю прояснити, що саме вона готова запропонувати відносно свого ядерного об'єкта в Йонбені. Сполучені Штати очікують можливість «повернутися за стіл і продовжити бесіду», додав глава Держдепартаменту США.

У свою чергу, заступник глави північнокорейського МЗС Цой Сон Хі в середині березня заявила, що КНДР «ніколи не просила» цілком зняти санкції, введені Вашингтоном. За її словами, північнокорейська влада розчаровані підсумком саміту в Ханої.

За підсумками першої зустрічі Дональда Трампа і Кім Чен Ина в червні 2018 року в Сінгапурі був підписаний спільний документ, який зобов'язує КНДР до повної денуклеаризації. На саміті лідерів Південної і Північної Кореї, що пройшов у вересні того ж року в Пхеньяні, КНДР зобов'язалася остаточно закрити випробувальний ракетний полігон і припинити експлуатацію розміщеної на ньому пускової установки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: