В Індонезії знайшли наскальні малюнки віком близько 2,5 тисячі років

В Індонезії знайшли наскальні малюнки віком близько 2,5 тисячі років

На знайдених малюнках можна побачити коней, собак, риб, човни, а також групи людей

На індонезійському острові Кісар знайдені наскальні малюнки віком близько 2,5 тисячі років, повідомляється в журналі Cambridge Journal of Archaeology. На зображеннях показані сцени з життя місцевих жителів, тварини і різні предмети.

Кольорові наскальні малюнки часто зустрічаються в західній частині Тихого океану. Індонезійський регіон відомий тим, що на його території були знайдені зображення, створені близько 40 тисяч років тому - на сьогоднішній день вони вважаються одними з найдавніших у світі. В карстових печерах Марос на острові Сулавесі археологи виявили відбитки людських рук, а також малюнки ендемічних тварин, наприклад Бабірусса. Однак не всі острови регіону вивчені, і вчені продовжують знаходити твори древніх людей.

Вчені з Австралійського національного університету під керівництвом Сью О'Коннор досліджували Кісар - невеликий острів площею всього 81 квадратний кілометр, який розташований на північний схід від Тимору. В цілому вчені знайшли 28 наскальних малюнків, вік яких становить не менше 2,5 тисяч років. На них можна побачити коней, собак, риб, човни, а також групи людей, які займаються різними справами. Так, одне із зображень показує чоловіка з щитом в руках, а інше - дві особи, які, ймовірно, дроблять рис або кукурудзу. Однією з найцікавіших виявилася сцена з людьми, які підняли руки до зірками під час танцю або процесії. Крім того, на малюнки потрапили тварини, які сьогодні не зустрічаються на острові, наприклад пухнастий кускус, невеликий сумчастий ссавець.

«До сих пір археологи не вивчали цей маленький острів. Колись індонезійські острови були центром торгівлі спеціями», - коментує О'Коннор. На думку вчених, відкриття говорить про тісний зв'язок Кісару з Тімором, так як малюнки двох островів дуже схожі між собою. Фігури людини і тварин відрізняються малим розміром - більшість з них менше 10 сантиметрів. У той же час малюнки виглядають дуже динамічними.

Іноді наскальні малюнки допомагають робити важливі відкриття - наприклад, з їхньою допомогою вчені змогли пояснити еволюційне походження зубрів. Також археологам іноді вдається знайти незвичайні стародавні зображення, включаючи «рекламні щити» або «дорожні покажчики» для древніх мисливців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: