Brexit. Скандальне розлучення з багатьма невідомими

Євросоюз
Brexit. Скандальне розлучення з багатьма невідомими
Саме у період напружених перемовин між Мей та ЄС в Лондоні з'явилися дивні плакати, на яких російський президент Володимир Путін підморгує і дякує ідейним натхненникам та прибічникам Brexit

Найдовше Велика Британія та ЄС узгоджували питання митного контролю між Ірландією та Північною Ірландією

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей та перемовники від Європейського союзу нарешті дійшли згоди щодо умов Brexit – принаймні, для перехідного періоду.

14 листопада Тереза Мей має переконати членів свого Кабміну благословити цю угоду, а це буде непросто. В нинішньому уряді є як палкі прихильники, так і противники Brexit. Заспокоюючи перших, Мей повинна переконати других у тому, що угода, яка фактично залишає всю Великобританію у тісному контакті з ЄС, все-таки втілює результат референдуму 2016 року. Якщо прем’єру це не вдасться, їй доведеться повернутися в Брюссель, щоб продовжити переговори. Або ж – просто піти у відставку.

Якщо проект угоди схвалять у Британії, документ має бути освячений ще й на саміті ЄС. За словами Мішеля Барньє, французького політика, координатора Європейського союзу у переговорах щодо Brexit, на скликання спеціального саміту ЄС знадобиться біля двох тижнів. Саме з цієї причини раніше глава Європейської Ради Дональд Туск поставив Мей дедлайн: домовленість з ЄС мала бути досягнута до вечора середи – лише за цієї умови саміт можна встигнути провести у листопаді. Мей це вдалося.

Однак британський уряд – не єдина перепона до втілення угоди. Якщо Кабінет міністрів «дасть добро», а держави-члени ЄС погодять її текст, документ перейде до законодавчих палат як ЄС, так і Великобританії. У минулому році британський парламент отримав право голосу щодо проекту угоди – це те, чого уряд хотів уникнути. У Великій Британії голосування за угоду про вихід країни з ЄС називається «значущим» і дає можливість депутатам винести свій вирок майбутнім відносинам між Великобританією та ЄС. Та чи може Мей розраховувати, що її Brexit підтримають? Навряд, робить висновок CNN. 

Виснажливі перемовини тривали майже 18 місяців, однак прем'єр-міністр категорично відхиляла заклики провести друге голосування щодо Brexit. «Референдум в 2016 році був найбільшим демократичним вибором в історії цієї країни», - заявила прес-секретар Терези Мей CNN. - Ми ні за яких умов не матимемо другого референдуму».

Тереза Мей категорично відхилила заклики провести друге голосування щодо BrexitТереза Мей категорично відхилила заклики провести друге голосування щодо Brexit

Проблемна Ірландія

Каменем спотикання у довгих перемовинах був кордон між Республікою Ірландія та Північною Ірландією, яка є частиною Сполученого Королівства.

Важливо нагадати, що у Північній Ірландії тривалий час йшла боротьба між католиками і протестантами. Перші виступали за незалежність, другі - за те, щоб залишитися в складі Сполученого Королівства. Після десятиліть сутичок і терактів між ворогуючими угрупованнями у 1998 році було досягнуто згоди. Один з її пунктів - відкритий кордон між двома Ірландіями: окремою та тією, що входить до складу Великої Британії. І тепер проблема в тому, що після виходу з ЄС цей кордон мав би закритися.

У даний час Великобританія та Ірландія є частиною єдиного ринку ЄС, тому товари, що проходять між двома країнами, не потребують митних перевірок. Обидві сторони хочуть уникнути «жорсткого кордону» і надалі. Мей хоче, щоб і Ірландія, і вся Великобританія працювала з ЄС у рамках митного союзу, прагне збереження вільної торгівлі. Перемовники з Євросоюзу наполягали: після перехідного періоду має бути «м’який контроль» кордону між Північною Ірландією та Ірландією.

Каменем спотикання у довгих перемовинах був кордон між Республікою Ірландія та Північною Ірландією, яка є частиною Сполученого КоролівстваКаменем спотикання у довгих перемовинах був кордон між Республікою Ірландія та Північною Ірландією, яка є частиною Сполученого Королівства

Про що ж домовилися

Остаточна домовленість, за даними The Times, серед іншого передбачає:

  • Тимчасовий митний механізм, що поширюється на всю територію Великобританії. Для Північної Ірландії цим механізмом передбачені особливі положення. DW уточнює: на кордоні між Республікою Ірландія та Північною Ірландією діятиме дуже м’який варіант митного контролю.
  • ЄС гарантуватиме британським компаніям доступ на європейські ринки – принаймні, на час перехідного періоду з моменту виходу Британії зі ЄС.
  • ЄС і Великобританія зможуть змінювати фінансові правила або встановлювати нові, але кожен з них повинен буде попередньо проконсультуватися з іншим партнером. Якщо ЄС вважатиме, що правила Великобританії більше не еквівалентні його нормам, він може повідомити Британію про намір відмовити в доступі британським фірмам, але це рішення можна буде оскаржити в арбітражі.

Опозиція сидить в уряді

Збереження тісних економічних зв'язків з європейськими державами після виходу Великої Британії з ЄС суперечить позиції прихильників «жорсткого» Brexit, які наполягають на запровадженні суворих мит - відповідно до тарифів Світової організації торгівлі.

Ірландці, у свою чергу, очевидно протестуватимуть проти будь-якого контролю на кордоні.

Втім, Мей мало хвилюють думки опонентів. Незгодним з її планом Мей ще два місяці тому в ультимативній формі заявила: «Або мій Brexit, або жодного». Через незгоду з прем’єркою у відставку пішли міністр з питань Brexit Девід Девіс, його заступник Стів Бейкер, а також міністр закордонних справ Борис Джонсон, а нещодавно його молодший брат – міністр транспорту Джо Джонсон. На початку цього тижня він закликав провести другий референдум щодо Brexit. «Ми проти шляху до непослідовного Brexit, який залишить нас у пастці підпорядкування ЄС… Люди голосували не за статус колонії», - пояснив екс-міністр.

План «Б»

Вихід Великобританії з ЄС намічений на 29 березня 2019 року. До цього часу угода між Брюсселем і Лондоном має бути не тільки вироблена, а й ратифікована країнами членами ЄС.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза МейПрем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей

Якби ніякої домовленості не було досягнуто, то в 2020 році вступив би в дію механізм блокування, який фактично передбачає, що Північна Ірландія залишиться в митному союзі ЄС. Вихід Великобританії з ЄС без відповідної угоди щодо подальших відносин розглядався як потенційно катастрофічний через те, що мита та регуляторні питання можуть серйозно ускладнити торговельні відносини між Сполученим Королівством та ЄС.

Оскільки перемовини були дуже непростими, британські урядовці про всяк випадок розробили запасний план дій, якщо Мей не змогла б домовитися вчасно із перемовниками ЄС, пише газета The Sun. «План Б» полягав у тому, що після березня 2019 року, на який запланований вихід Великобританії з ЄС, Лондон продовжить сплачувати членські внески ЄС до 2021-го і дотримуватися усіх правил блоку. Одночасно держава зможе вже як «третя країна» вести протягом двох років переговори з Брюсселем щодо умов остаточного виходу з ЄС. Британські міністри вважають, що так країна виграє ще додатковий час на те, щоб домовитися про зону вільної торгівлі з ЄС.

Однак Тереза Мей зазначила, що в такому плані Б «поки що немає потреби». Втім, враховуючи усі складнощі із узгодженням документу, запасний план може стати у пригоді.

Слід Кремля?

Саме у період напружених перемовин між Мей та ЄС в Лондоні з'явилися дивні плакати, на яких російський президент Володимир Путін підморгує і дякує ідейним натхненникам та прибічникам Brexit – зокрема, колишньому главі МЗС Великобританії Борису Джонсону.

На двох плакатах розміщена одна і та сама фотографія Путіна на блакитному тлі з написами: «Давайте святкувати червоно-біло-блакитний BЯEXIT» і «BЯEXIT означає BЯEXIT» (цю фразу свого часу сказала прем'єр Великобританії Тереза Мей). При цьому англійська літера R в слові Brexit замінена на російську «Я» - схожу на ту, яка використовується пошуковою системою Яндекс.

На третьому плакаті зображений Борис Джонсон з російськими прапорами і підписом: «Спасибі тобі, BOЯIS».

У ЗМІ неодноразово висловлювалась думка про те, що Brexit був зрежисований у Кремлі, адже саме Москва прагне посварити країни-члени Європейського союзу. Одним із виконавців волі президента РФ Путіна щодо референдуму про вихід Британії з ЄС називали прихильника такого кроку Бориса Джонсона. Втім, підкреслює

Reuters, доказів на користь цієї теорії досі не виявлено.

Плакати швидко позривали. За даними Reuters, організатором акції стала група активістів Proud Bear. Самі вони не заперечують цього:

Як відомо, референдум про вихід Великобританії з Євросоюзу відбувся у червні 2016 року. На ньому з невеликою перевагою перемогли прихильники Brexit. Після цього Мей офіційно оголосила про початок «розлучення» з ЄС. Узгодження умов, на яких це буде відбуватися, триває досі.

За матеріалами CNN, DW, The Sun, ВВС

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: