В Прем'єр-лізі Англії хочуть ввести ліміт на легіонерів. Чого слід очікувати?

В Прем'єр-лізі Англії хочуть ввести ліміт на легіонерів. Чого слід очікувати?
Brexit загрожує легіонерам
Фото: THE TIMES

В АПЛ може з'явитися ліміт на легіонерів через вихід Великобританії з Європейського союзу

Brexit може мати дуже серйозні наслідки для футбольного чемпіонату - Англійської прем'єр-ліги (АПЛ).

Англійська футбольна асоціація (FA) планує, користуючись виходом Великобританії з Євросоюзу, ввести в неї жорсткий ліміт на легіонерів, скоротивши їх кількість на третину - до 12 гравців у заявці клубу.

Якщо реформа буде реалізована, постраждають практично всі провідні команди. В їхніх заявках зараз по кілька «зайвих» легіонерів.

Виданню The Times став відомий порядок денний засідання за участю представників 20 клубів АПЛ, яке відбудеться в четвер.

На ньому будуть обговорюватися зміни регламенту чемпіонату, пов'язані з майбутнім виходом Великобританії з Євросоюзу. Головне з них - посилення ліміту на легіонерів, запропоноване Англійською футбольною асоціацією, тобто федерацією, яка контролює футбольну галузь.

В АПЛ, як і в інших лігах держав ЄС, після «справи Босмана» 1995 року ліміт на легіонерів став надзвичайно м'яким через заборону на будь-які обмеження щодо укладення контрактів з гравцями, котрі представляють Євросоюз.

Певні обмеження в основному забезпечує лише правило, згідно з яким в заявці команди на сезон з 25 чоловік вісім повинні бути так званими доморощеними: під ними розуміються клубні вихованці або ті, хто провів принаймні три роки в клубній академії в Англії або Вельсі у віці від 16 до 21 року. Таким чином, фактично ліміт на легіонерів в АПЛ - це 17 гравців у заявці.

The Times стверджує, що FA, давно наполягає на тому, щоб штучно підтримати розвиток англійських футболістів, і посилається при цьому на посередні результати національної збірної (вихід до півфіналу чемпіонату світу в Росії був для неї першим потраплянням в топ-четвірку на великому турнірі за двадцять з гаком років), має намір скористатися Brexit, щоб продавити реальний, а не умовний ліміт на іноземців.

Її пропозиція полягає в тому, що їх повинно бути не більше 12 в заявці. При цьому в якості поблажки клубам асоціація готова видавати дозвіл на роботу (його отримання є перешкодою, нехай, як правило, не дуже серйозною, яка ускладнює деякі трансфери) кожному закордонному футболісту, який уклав контракт в АПЛ. Співрозмовник в уряді Великобританії підтвердив The Times, що в курсі таких планів, давши зрозуміти, що уряд готовий схвалити їх, в разі якщо зацікавлені сторони дійдуть компромісу.

Однак досягти його, можливо, буде непросто. У FA є непогані аргументи, які доводять доцільність посилення ліміту. Це, наприклад, наступна статистика. Напередодні засідання в асоціації підрахували частку англійських гравців, що виходили на матчі в одному з недавніх турів чемпіонату в стартовому складі.

Вона виявилася досить скромною - 62 з 220 футболістів, 28%. Ці цифри доводять, що досить скромним залишається і вибір гравців з багатою змагальною практикою для національної збірної.

АПЛ, в свою чергу, може привести використовуваний суперниками лімітів в різних країнах аргумент про те, що обмеження призведуть до зростання попиту на гравців, які не підпадають під нього, і, відповідно, різкого зростання цін на них.

Крім того, необхідно зазначити, що введення запропонованого FA ліміту зажадає від багатьох клубів серйозної роботи щодо приведення заявки у відповідність з новим регламентом. У нинішньому сезоні в формат, який буде обговорюватися, укладаються тільки 7 клубів.

У 13 кількість легіонерів перевищує 12. До числа тих, у кого їх набагато більше, відносяться і деякі гранди. Більш-менш безболісно введення жорстокого ліміту переживе хіба що «Манчестер Юнайтед»: у нього 14 футболістів зі статусом легіонерів. У «Арсеналу» їх 15, у «Челсі» і «Ліверпуля» - по 16, а у «Манчестер Сіті» і «Тоттенгема» - по 17.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: