Здоров’я чи економіка? Європа шукає «коронавірусний» баланс

ПАНДЕМІЯ
Здоров’я чи економіка? Європа шукає «коронавірусний» баланс
Дезінфекція привокзальної площі в Мілані
Фото: АР

ВООЗ застерігає від поспішних скасувань карантинних обмежень

Західні країни починають поступово виходити з карантинних обмежень, накладених урядами задля стримування поширення коронавірусу. У Чехії люди вже можуть відвідувати магазини господарських товарів, грати в теніс та плавати. Італійцям дозволили ходити до книгарень та пралень, а у Данії учні молодшої школи повертаються за парти. Австрія відкрила невеличкі крамниці, з наступного тижня зробити те саме збирається Німеччина, пише CNN.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила 15 квітня, що її країна готова до поступового скасування деяких обмежень з наступного тижня, хоча визнала, що «місця для маневру мало».

Доктор Пітер Дробак, оксфордський експерт з охорони здоров’я, заявив, що країни, які тепер послаблюють свої обмеження, є «важливими і надійними прикладами» для інших. «Світові треба повчитися безпечно та ефективно виходити з карантину», - сказав він.

Але припинення обмежень досі несе ризики. Регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я доктор Ганс Клюге попереджав минулого тижня, що ситуація в Європі досі є «дуже нестабільною», і наполягав на тому, що «поки не час для послаблення заходів, і Європа залишається в центрі пандемії»

Автори дослідження, опублікованого в медичному журналі The Lancet, вважають, що поки не буде вакцини проти Covid-19, не варто повністю скасовувати карантинні заходи.

Три умови

За словами Пітера Дробака, європейські країни, які зараз готуються до поступового повернення до нормального життя, одними з перших в Європі вдалися до жорстких карантинних обмежень та якомога більш широкого тестування на коронавірус. «Це країни, які вже пережили пік інфекції. Плани щодо виходу цих країн з карантину виглядають продуманими», - вважає Дробак.

Інші країни, на думку експерта, які прагнуть виходити з обмежень і хочуть уникнути другої хвилі епідемії, повинні відповідати трьом критеріям. По-перше, їм потрібно забезпечити і дочекатися послідовного зменшення кількості нових випадків захворювань. По-друге, системи охорони здоров'я цих країн повинні бути спроможними впоратися із напливом хворих. По-третє, таким країнам потрібна система для відстеження контактів та ізоляції, аби хворих людей можна було ізолювати, перш ніж вони могли б заразити інших.

Німеччина відкриє магазини, але…

Німеччина, яка оперативно запровадила обмежувальні заходи на самому початку спалаху (а також стала однією з перших країни, що взялися за розробку вакцини проти нового коронавірусу), почне послаблювати обмеження з наступного тижня. Першими отримають дозвіл працювати крамниці з торговельною площею до 800 квадратних метрів – за умов ретельного дотримання гігієни.

Школи розпочнуть поступово відкриватися з 4 травня, при цьому у першу чергу – початкові та середні класи, а дитячі садки поки залишатимуться закритими. В силі також залишиться заборона на масові зібрання.

Німеччина поки тільки готується послаблювати карантинні обмеження. Безлюдні вулиці МюнхенаНімеччина поки тільки готується послаблювати карантинні обмеження. Безлюдні вулиці Мюнхена

Керівник центру контролю та профілактики захворювань країни Лотар Вілер заявив 14 квітня, що у боротьбі з вірусом у Німеччини спостерігаються «позитивні тенденції». За його словами, зусилля повинні продовжуватися, а громадянам слід залишатися дисциплінованими. Він попередив, що  чітких ознак зменшення випадків інфікування немає і звернув увагу на сильні регіональні відмінності всередині країни.

Італія: почнемо з пралень

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте 10 квітня підписав постанову, яка дозволила з 14 квітня відкритися пральням, магазинам канцтоварів, дитячого одягу та книгарням. На черзі – розширення дозволених видів діяльності, зокрема, - лісове господарство, догляд за ландшафтом та паперове виробництво.

Очільник відділу інфекційних хвороб Національного інституту охорони здоров'я країни Джанні Резза 14 квітня заявив, що рівень смертності та крива епідемії в Італії показують «позитивні сигнали».

Та деякі райони країни вирішили відкласти скасування обмежень. У Ломбардії та Венето, регіонах, які найбільше постраждали від пандемії, книгарні та магазини канцтоварів поки що не відкриють. У Лаціо книгарні відкриються 20 квітня.

Будь-яка компанія, яка відкривається, повинна дотримуватися певних правил: бути забезпеченими дезінфікуючим засобом для рук, зобов’язати працівників носити маски. Працівники закладів, які торгують їжею та напоями, повинні користуватися одноразовими рукавчиками.

Постанова уряду також закликає дотримуватися гігієнічних заходів: мити руки, уникати обіймів та рукостискань, утримуватися на відстані не менше метра від інших людей, очищувати поверхні дезінфікуючими засобами, а також чхати та кашляти у хустинку.

Працелюбний Мадрид

За даними іспанського уряду, багато працівників по всій країні повернулися до роботи після Великодніх вихідних (йдеться про католицький Великдень, - «Главком»). За їхніми оцінками, 300 тис. осіб повернулися до Мадрида. У вівторок виповнився рівно місяць з моменту оголошення надзвичайного стану Іспанії. Будівельна та інші галузі промисловості отримали дозвіл відновити роботу, але магазини, бари та ресторани залишаються закритими.

Мешканці Мадриду на найбільшій залізничній станції – Аточа. Всі в захисних маскахМешканці Мадриду на найбільшій залізничній станції – Аточа. Всі в захисних масках

Міжнародний валютний фонд 14 квітня спрогнозував скорочення ВВП Іспанії на 8% у поточному році, після чого у 2021-му відбудеться зростання на 4,3%.

Генеральний союз робітників Іспанії висловив занепокоєння щодо повернення людей на роботу, і закликав роботодавців до відповідального ставлення щодо надання робітникам засобів індивідуального захисту.

Регіональний президент Каталонії Кім Торра назвав рішення про таке послаблення «безвідповідальним та необачним». Низка керівників інших регіонів, опозиційних партій та вчених також виступили проти послаблення обмежень.

Іспанська поліція розповсюджує понад 10 мільйонів масок для пасажирів метро, автобусів та залізниць.

Данія – «ходіння по канату»

Данія вирішила скасувати обмеження через Covid-19 після того, як «останні дані показали кращі показники зменшення кількості захворювань, ніж очікувалося». Про це заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредріксен. 15 квітня країна частково відкрила школи для учнів молодших класів.

Прем'єр-міністр планує подальше послаблення заборон, однак скасовувати заборону на зібрання понад 10 людей, відкриття церкв, кінотеатрів та торговельних центрів до 10 травня не збирається. Понад те, всі фестивалі та великі зібрання заборонені до серпня.

«Це трохи схоже на ходіння канатом. Ми стоїмо нерухомо, але якщо ж підемо занадто швидко - щось може піти не так. Тому ми повинні робити раз за разом обережні кроки», - прокоментувала Фредріксен.

Данія була однією з перших європейських країн, яка закрила свої кордони, це сталося 13 березня. Того ж тижня вона закрила і школи, кафе та магазини, а також заборонила збиратися разом більш ніж 10 людям. «Єдина причина, з якої нам вдалося уникнути трагічних сценаріїв Італії та США, - це оперативність у запровадженні обмежувальних заходів», - прокоментувала глава уряду.

Поетапний план Чехії

Чеська Республіка запровадила суттєві обмеження на день раніше за Данію: ще 12 березня. Вона оголосила надзвичайний стан, ввела обмеження на внутрішні поїздки, заборонила масові заходи та закрила низку підприємств. З 19 березня чеський уряд заборонив громадянам виходити з дому без масок.

6 квітня керівництво країни дозволило людям зняти маски, а також частково відкрило магазини та спортивні споруди.

З наступного понеділка – 20 квітня уряд скасує ще більше обмежень. Так, студенти поступово розпочнуть повертатися до коледжів та шкіл, але в основному –  для консультацій один на один із викладачами. Повною мірою навчальний процес відновиться 1 вересня. Випускні та вступні іспити відбудуться після 1 червня. З наступного понеділка уряд відкриє ринки та автосалони, а також дозволить святкувати весілля, за умови, що свято відвідають менше 10 людей.

Наступний етап послабшання обмежень, який планується з 25 травня, передбачає відкриття ресторанів, кафе, пабів та винних магазинів. Також відкриються музеї, галереї, зоопарки (однак лише за умов експозиції просто неба, не у приміщенні) та салони краси.

З 8 червня Чехія планує відкрити всі роздрібні магазини, торговельні центри, всі ресторани та готелі.

Австрія: «воскресіння» після Великодня

Сусідня із Чехією Австрія також поступово скасовує обмеження.

Канцлер Себастьян Курц оголосив минулого тижня, що країна планує «воскресіння» після Великодня. Розпочнеться воно з відкриття невеликих крамниць, магазинів техніки та приладдя для саду. Але людям доведеться носити маски до супермаркетів та в громадському транспорті.

Канцлер Австрії Себастьян КурцКанцлер Австрії Себастьян Курц

В кінці квітня уряд вирішить, чи продовжуватимуть учні вчитися вдома. До кінця червня проведення масових заходів залишатиметься під забороною. «Нашою метою має бути поетапне усунення небезпеки захворювання», - сказав Курц.

Норвегія та Швейцарія: обережний оптимізм

Норвегія розпочне вихід з «коронавірусного» карантину із відновлення роботи шкіл. Глава уряду країни Ерна Солберг заявила, що з 20 квітня почнуть відкриватися дитячі садки, а через тиждень – з 27-го –  школи для учнів з перших по  четверті класи. «Наша амбіція полягає в тому, щоб усі учні повернулися до школи до літа», - сказала Солберг.

Швейцарія також має план виходу з карантину. Уряд готується до кінця місяця скасувати прикордонний контроль, відкрити школи та дозволити перебування в одному приміщенні понад 10 людям. Вимога соціального дистанціювання триватиме мінімум до 26 квітня.

Європейські країни змушені балансувати між охороною здоров'я населення та збереженням своєї економіки. Водночас глава Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус застерігає від поспіху у скасуванні карантинних заходів: «Думати, що ми наближаємось до кінцевої точки (пандемії), було б небезпечно».

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: