Байден офіційно підтвердив обмін в'язнями між США та РФ

Байден офіційно підтвердив обмін в'язнями між США та РФ
Президент США Джо Байден оголосив про обмін 24 в'язнями між США та Росією
фото: з відкритих джерел

Як відзначив радник американського лідера з національної безпеки Джейк Салліван, це був наймасштабніший обмін за кількістю осіб з часів «холодної війни»

Президент США Джо Байден офіційного підтвердив обмін в'язнями між Москвою та Вашингтоном. Про це лідер Білого дому написав в мережі  X.

«Сьогодні троє американських громадян і один американський власник грін-карти, які були несправедливо ув'язнені в Росії нарешті повертаються додому: Пол Вілан, Еван Гершкович, Алсу Курмашева, Володимир Кара-Мурза.  Угода, яка забезпечила їм свободу, була подвигом дипломатії», – заявив Байден. 

За його словами, США вдалось домовитись з Росією про звільнення 16 осіб в тому числі п'ятьох німців і семеро росіян громадяни, які були політичними в'язнями у своїй країні.

Як розповів Байден, до США повертаються:

  • Еван Гершкович, репортер Wall Street Journal;
  • Пол Вілан, ветеран морської піхоти;
  • Алсу Курмашева, російсько-американська радіожурналістка;
  • Володимир Кара-Мурза, журналіст Washington Post.

«Угода, яка забезпечила їхню свободу, стала дипломатичним подвигом. Загалом, ми домовилися про звільнення 16 осіб з Росії, в тому числі двох німців і сімох громадян Росії, які були політичними в'язнями у своїй власній країні», – додав він.

Голова Білого дому привітав зусилля союзників, які також брали участь у складних переговорах, щоб досягти цього результату. Йдеться про: Німеччину, Польщу, Словенію, Норвегію та Туреччину.

«І дозвольте мені чітко заявити: я не припиню працювати, поки кожен американець, якого несправедливо затримали або утримують в заручниках по всьому світу, не возз'єднається зі своєю сім'єю. Моя адміністрація вже повернула додому понад 70 таких американців, багато з яких перебували в полоні ще до мого вступу на посаду», – додав президент США.

Як відзначив радник американського лідера з національної безпеки Джейк Салліван, це був наймасштабніший обмін за кількістю осіб з часів «холодної війни».

Салліван додав, що загалом в списку обміну було 24 ув'язнених.

Як повідомлялося, сьогодні, 1 серпня, відбувся великий обмін ув'язненими між Росією і Білоруссю з одного боку та західними країнами з іншого.

Читайте також: Обмін між Росією та Заходом: німецькі слідчі незадоволені звільненням кілера ФСБ 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: