Північна Македонія підтримала угоду, яка може розблокувати їй шлях до членства в ЄС

Північна Македонія підтримала угоду, яка може розблокувати їй шлях до членства в ЄС
фото: «Радіо Свобода»

Рішення передбачає поправки до Конституції Північної Македонії, щоб визнати болгарську меншину

Парламент Північної Македонії 16 липня після триденних дебатів підтримав пропозицію Франції, яка передбачає визнання болгарської меншини в країні. Це має зняти вето Болгарії на переговори щодо членства Північної Македонії в Європейському Союзі. Про це пише «Радіо Свобода».

Рішення передбачає поправки до Конституції Північної Македонії, щоб визнати болгарську меншину, але залишає інші наявні суперечки для вирішення між Скоп’є та Софією. Як зазначає видання, це також залишає відкритим визнання Болгарією македонської мови.

Пропозицію ухвалили 68 голосами зі 120-ти в Національній асамблеї. Опозиційні депутати кілька тижнів критикували угоду, називаючи її «національною культурною зрадою», а під час голосування залишили залу парламенту.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала Північну Македонію з голосуванням, яке «прокладає шлях для швидкого відкриття переговорів про вступ».

«Це була історична можливість. І ви нею скористалися. Великий крок на вашому шляху до європейського майбутнього. Вашого майбутнього», – написала вона.

Раніше повідомлялося, що Болгарія блокує перемовини щодо вступу Північної Македонії до ЄС. Причиною цього є невизнання окремої македонської мови та нації.

Північна Македонія у 2018 році через вимогу Греції вже була змушена відмовитися від попередньої назви країни (яка спершу називалася просто Македонія). Перед тим на вимогу Афін вона відмовитися від свого національного прапора.

У березні 2020 року Греція розблокувала перемовини щодо вступу до ЄС Албанії та Північної Македонії. У березні Північна Македонія офіційно членом НАТО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: