Швейцарія близька до зняття заборони на постачання зброї Україні

Швейцарія близька до зняття заборони на постачання зброї Україні
Влітку 2022 року Швейцарія заблокувала передачу Україні бронетранспортерів із Данії
фото з відкритих джерел

55% швейцарців виступають за зняття заборони на реекспорт зброї та її постачання Україні

Швейцарія, яка зберігає багаторічний статус нейтралітету, близька до зняття заборони на постачання озброєнь Україні. Про це повідомляє Reuters.

Останнім часом уряд Швейцарії все частіше закликають відмовитися від заборони на постачання зброї Києву, хоча в парламенті поки що немає консенсусу щодо цього. Нещодавно до парламенту було представлено законопроєкт, який дозволить уряду дозволити реекспорт швейцарської зброї до країн із такими ж демократичними цінностями, як у Швейцарії.

«Ми хочемо бути нейтральними, але ми є частиною західного світу», – сказав Тьєррі Буркарт, лідер правоцентристської партії FDP, який є автором закону про зняття заборони на реекспорт зброї в Україну.

За його словами, у влади Швейцарії не повинно бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні. Інакше продовження такої заборони вказуватиме на підтримку Росії.

За даними нещодавнього соціологічного дослідження, 55% швейцарців виступають за зняття заборони на реекспорт зброї та її постачання Україні.

«Якби ми задали це питання до війни, рівень підтримки, ймовірно, був би меншим за 25%. У минулому відмова від нейтральності була забороненою темою», – зазначив керівник соціологічної компанії GFS-Bern Лукас Голдер.

Нагадаємо, у січні комісія з безпеки Національної ради Швейцарії (нижня палата парламенту цієї країни) ухвалила подання та депутатську ініціативу, якою передбачено дозвіл на реекспорт швейцарської зброї з третіх країн до України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: