Володимир Ар’єв: Луценку випишуть обвинувальний вирок

Володимир Ар’єв: Луценку випишуть обвинувальний вирок

«Самооборонець» розповів про подальшу долю Юрія Луценка

Вчора Печерський райсуд Києва почав попередній розгляд справи екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Суддя відхилив усі клопотання захисту, а також відмовив Луценкові у зміні запобіжного заходу, тож той і далі сидітиме за гратами. Крім того, колишній очільник МВС заявив, що припиняє голодування.

Про причини такого кроку, реакцію на цю справу з боку міжнародної спільноти та подальшу долю екс-міністра в бліц-інтерв’ю «Главкому» розповів його колега по «Народній Самообороні», нардеп від НУНС Володимир Ар’єв.

Суд залишив Юрія Луценка за гратами. Що з ним буде далі, які ваші прогнози?

Суддя без жодних обґрунтувань заявив, що не бачить підстав для зміни запобіжного заходу. Його із зали засідань відвезли до Лук’янівського СІЗО. Насправді, це дуже дурне рішення з боку тих, хто до цього додумався. Адже виходити з голодування – це процес складний і потребує пильної уваги з боку медиків. В мене є сумніви, чи СІЗО впорається з виводом Луценка з голодуванням без шкоди для його здоров’я.

Вихід з голодування передбачає сувору дієту й постійний прийом медичних препаратів. Особливо в тому стані, в якому перебуває Юрій Віталійович. В такому стані я його навіть не те, що не бачив, навіть уявити не міг. Зараз він виглядає дуже змарнілим та схудлим.

Луценко заявив про припинення голодування. Це не дуже зрозумілий крок, адже скидається на те, що він зупинився на півдорозі. Навіщо він це зробив?

Він вирішив, що треба боротися, а для цього потрібні сили. Своїм голодуванням він хотів продемонструвати, що система правосуддя в Україні знищена остаточно, а суди стали філією Банкової. Луценко все ж таки дослухався до наших звернень, і щоб захищатися, він вирішив припинити голодування.

Хіба це не виглядає, як перемога Банкової, адже вони його ніби «зламали»?

Це не виглядає, як перемога Банкової. Вони злякалися випускати його, інакше на майбутнє це було би підставою до притягнення до відповідальності слідчих, які ініціювали арешт та незаконно продовжували тримання під вартою. Наразі у влади є страх відповідальності у майбутньому за себе, тому вони якось вигадують, як це юридично оформити. Але насправді вони не розуміють одного – чим далі вони продовжують це беззаконня, тим більше вони загрузають у цьому болоті. Реакція світової спільноти не змусить себе довго чекати. Принаймні, посли країн Євросоюзу сьогодні зібралися на нараду з приводу ситуації з Луценко. Наприклад, я особисто дзвонив і повідомляв їм про рішення суду щодо Луценка.

Тимошенко навіть зустрічалася з послами. Про що там домовилися і як посли реагували на ситуацію з Юрієм Луценко?

На самій зустрічі я присутнім не був. Але Тимошенко сьогодні приїздила на суд, спілкувалася з Луценком, його дружиною та адвокатом. Наскільки мені відомо, на зустрічі Тимошенко й послів країн ЄС йшла розмова про політичні переслідування в Україні. Адже в Європі та й не тільки в Європі спостерігається велика стурбованість процесами відходу від демократії. Міжнародні структури, ЄС та окремі країни вже вголос про це говорять.

На судовому засіданні у справі Луценка також були присутніми кілька послів країн ЄС. Яких саме?

На судовому засіданні були посли Фінляндії та Швеції. А також був представник Данської Гельсінської групи, колишній міністр внутрішніх справ. Їхня організація вже навіть надала висновок щодо політичних переслідувань в Україні.

Вони прийшли на запрошення «Самооборони»?

Ні. Їх не треба запрошувати. Посли країн ЄС за своєю ініціативою дуже пильно стежать за справою Луценка.

Судячи з того, як поводився на засіданні суддя Вовк, які у вас прогнози на перебіг розгляду справи?

Більше сподівань на справедливий суд немає. Ми побачили, що суддя заряджений на конкретний результат, який він має обґрунтувати. Наразі іде все до того, що, незважаючи на аргументи захисту, Луценку випишуть обвинувальний вирок.

Чи можливо, що депутати на знак протесту оголосять голодування?

Ми з колегами обговорювали можливість оголошення голодування. Але якщо депутати оголосять голодування, у нас сил не вистачить бігати на суди і захищати Луценка. Нам потрібні сили, щоб, в тому числі і на міжнародному рівні, займатися питаннями протидії політичним репресіям. Це – важливіше, ніж оголошувати голодування. Для Луценка це рішення було можливим, оскільки він перебував у СІЗО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: