Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

Вбивство Гандзюк: створення ТСК в Раді перетворюється на спробу замилювання очей

Світла пам`ять Катерині Гандзюк

Вбивство Катерини Гандзюк - це один з більш ніж 50 замахів на активістів, які сталися лише з початку цього року

Жорстоке та підле вбивство активістки Катерини Гандзюк показало усю ступінь прогнилості політичної та правоохоронної системи.

Спочатку виливання літру сірчаної кислоти на голову жінці поліція кваліфікує як «хуліганство», а потім намагається повісити злочин на абсолютно невинну людину. Навіть створення ТСК в парламенті перетворюється на спробу цинічного замилювання очей.

Вбивство Катерини Гандзюк - це один з більш ніж 50 замахів на активістів, які сталися лише з початку цього року.

Особисто мені пригадується минулорічне вбивство Олега Супруненка. Керівника свободівської фракції в міській раді тихого провінційного Миргорода, якого вбили за те, що не прогнувся під місцеву владну мафію.

Дуже часто окремі активісти та невеликі групи громадян стають чи не єдиною перепоною на шляху корупціонерів, промосковських колаборантів та відвертого криміналу. Це все - прояв системних процесів деградації політичної системи.

Зрощення влади і криміналу - аж ніяк не газетне кліше. Це реальні обставини для багатьох українських міст. Керування тіньовим бізнесом, боротьба з конкурентами, залякування незгодних, банальний рекет - все це є полем для діяльності прикритого владою криміналу.

В загальних рисах механізм керування державою сьогодні виглядає так - центральна влада вступає в специфічні договірні стосунки з «місцевими елітами»; «центр» гарантує місцевим прикриття та можливість спокійного корупційного «кормлєнія»; «місцеві» вправно діляться з «центром» і гарантують «стабільність» та підтримку на виборах. Деталі «васальної угоди» залежать від реальної сили «центру» і «васала» в даний момент.

Південь та Схід - окрема тема. Якщо говорити про місцеву владу та реальні економічні розклади там - у 90% випадків смішно говорити про якусь загрозу реваншу, бо місцева ватна верхівка ніколи не втрачала панівних позицій. Хіба довелося змінити партійну франшизу. І то не завжди.

Що треба робити? Перш за все - посилювати суспільний тиск і домогтись реального покарання для всіх причетних до вбивства, перш за все для замовників і тих, хто їх покривав, включно з найвищими кабінетами. Глобально - потрібні докорінні зміни політичної та економічної системи держави. Знищення олігархічної системи на всіх рівнях. Без цього ми не вийдемо з порочного кола.

Світла пам`ять Катерині Гандзюк.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: