Микола Бєлєсков Головний консультант відділу воєнної і воєнно-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень

Чому найбільші успіхи ворога були саме на півдні України?

Росіяни принесли з собою жах та руйнування
фото з відкритих джерел

Основні дії ворога носять наземно-повітряний характер при другорядній доповнюючий ролі саме морського компоненту

Протягом більшої частини 2022 року в нас тривали дискусії на тему: «Чому найбільші вклинення ворога були саме на півдні України – в чому причина?»

Результат на війні – комплексна річ звичайно. Але просто погляньте на публічні дискусії щодо загроз із півдня в 2018-20 роках. Все в основному зводилося до обговорення загроз висадки морського десанту чи блокади. Тобто виключно морський вимір. Хоча за радянсько-московською доктриною задіяння масштабного морського десанту передбачається, лише щоб довершити розгром ворога. А блокада хоча і створює значні проблеми, але сама по собі не може допомогти досягнути значного ефекту.

В той же час майже не було даних про те, що ворог створює перевагу в силах і засобах на окупованому півострові та проривається через перешийок, виходячи власне на материк. Тобто основні дії ворога носять наземно-повітряний характер при другорядній ролі саме морського компоненту.

Основне чому на півдні сталося так, а не інакше – це брак сил з пропорційним наявним завданням. І браком реалістичного планування – на жаль. Доказ тому, це відсутність мінування і знищення тих же ж мостів через Дніпро на Херсонщині. Тоді б не було б просування ворога далі на Миколаївщину і необхідність із важкими боями відвойовувати західну Херсонщину.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: