Богдан Буткевич Журналіст

Православ'я стало могутньою зброєю в руках російських колонізаторів України

Хресний хід УПЦ МП

Промовистий факт: гірше за всіх серед країн європейської цивілізації живуть якраз ті, хто є православними

Перед сьогоднішнім хресноходним мракобіссям в центрі Києва УПЦ ФСБ МП хочеться проказати навіть не стільки хейтспіч з приводу російської 5 колони в рясах тут. Це аксіома: УПЦ МП = РПЦ = ФСБ = Кремль = ворог. Ні, я трохи ширше, з вашого дозволу. 

Як же прикро, що нас хоча б не покатоличили в 16-17 столітті, а? Ідеально - щоб самі олютеранились. Але... Як же кепсько, що ми залишилися цими православними, хай йому грець... І тим самим прирекли себе на приналежність до найбільш трухлявої, старорежимної, корупційної та не ефективної гілки християнства. Яка ще й стала могутньою зброєю в руках російського колонізатора. Власне, залишається нею й дотепер. А ще може платити за газ втричі менше за інші приватні фірми, від яких насправді не відрізняється тупо нічим. Православ'я тягне нас до азійщини в найгіршому сенсі цього слова.

Впевнений, що ви вже звертали увагу на промовистий факт: гірше за всіх серед країн європейської цивілізації живуть якраз ті, хто є православними (світом рулять протестанти, якщо що). Саме православні церкви є найбільш закритими, не гнучкими, такими, що не встигають за сучасним світом, ніколи не визнають своїх помилок, керуються у своїх діяннях грьобаною візантійщиною та віджилою своє ще пару сотень років тому казуїстикою. Навіть на тлі Ватикану, який міняється просто на очах, не кажучи вже про протестантів, від православ'я йде відчутний сморід плісняви - як із старої скрині, де лежать нікому не потрібні, побиті цвіллю та міллю старі лахи. Але в плані зміни релігії час вже пішов. Тож, мова може йти хіба про справжню секуляризацію суспільного життя. Не в стилі «религия - опиум для народа», а в стилі: «я сам відповідальний за себе та свій вибір».

Слідкую, як і ви, за бурлінням лайна навколо надання Томосу Україні. Звичайно, підтримую його як засіб боротьби з російським впливом тут. Але, з іншого боку - блін, яку ж огиду викликає вся ця бридка метушня та чвари між всіма цими ПЦшками, які тільки гальмують свої країни в своєму середньовічному мракобіссі. Як мерзенно дивитись на всіх цих пузатих жадібних старців в чорних шмотках, які завзято боряться за бабло, але примушують своїх наївних вірян стояти на колінах. Все це, як і будь-яка церква, не має жодного стосунку до віри й Бога. РПЦ ж навіть церквою не назвеш - це просто управління ФСБ, відділ пропаганди та Газпрому одночасно.

Й тут я згадую, що досі українці, згідно досліджень, більш за все довіряють церкві як такій. Й так мені сумно стає... Бо Тимошенки, Бойки й Ляшки мають шанси тільки у людей, що звикли перекладати за допомогою релігії відповідальність на плечі когось іншого. 

Тому, Томос - це суперважливо й потрібно, так. Але по-справжньому наша країна матиме шанс, коли ми станемо справді світською державою. Для якої ці чуваки в рясах будуть просто історико-культурною цікавинкою, й не більше.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: