Рефат Чубаров Голова  Меджлісу кримськотатарського народу

Умова, за якої Україна поверне Крим

Акція протесту проти виборів в Криму
Фото: Уніан

Путін створює собі великі проблеми

22 березня Верховна Рада ухвалила постанову про визнання нелегітимними виборів президента Росії в анексованому Криму. На думку нардепа, глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, це крок до посилення ізоляції президента РФ Володимира Путіна.

Ми не могли не відреагувати (на незаконні «вибори Путіна» на півострові), бо Крим – це наша територія. Було два підходи. Перший – визнати нелегітимними повноваження знову обраного президента Росії та закликати світових лідерів також виходити з цього. Але після довгої дискусії ця постанова отримала ту форму, яку ми обрали – незаконні вибори на території Криму є юридично нікчемними, не несуть жодних правових наслідків і ставлять під сумнів легітимність президента Росії.

Формулювання «ставлять під сумнів легітимність президента Росії» теоретично та й практично дає українським дипломатам і посадовцям можливість працювати з партнерами на те, щоб якомога більше ізолювати Путіна.

Я про це говорив у своєму виступі в Раді, коли це питання обговорювалося. Я сказав, що шкода, що зняли перший варіант, де пропонувалося визнати Путіна повністю нелегітимним. Я збирався голосувати за цей варіант, про що й оголошував. Але компроміс у тому, що це ніяк не можна реалізувати. І, якщо чесно говорити, то низка наших партнерів, у тому числі США, Німеччина і Франція, вже привітали Путіна з обранням.

А ця постанова, яку ми ухвалили, дає нам хоч якийсь інструмент, нехай і не дуже ефективний, щоб ним користуватися. Один з моїх колег у Верховній Раді говорив, що на цю заяву мають спиратися і президент, і наші дипломати.

Далі треба спробувати підвести Путіна під все більшу ізоляцію. І це не є неможливим завданням.

До того ж, якщо сам Путін надалі так виступатиме, то це прискорить його ізоляцію. В останні два-три тижні він нам дуже допоміг. Навіть його послання до Федеральних зборів 1 березня, а потім низка його інтерв'ю, де він шантажував світ, демонстрував нібито дуже потужні види російської зброї і договорився до того, що «якщо в цьому світі нема місця для Росії, то навіщо нам такий світ». Тобто в цій ситуації Путін сам є фактором, який вносить додаткову напругу у відносини між Заходом і Росією. Дай Боже, щоб він так і продовжував. І тоді, можливо, у західних політиків більше відкриватимуться очі, вони не наполягатимуть на діалозі з Путіним, а будуть прихильниками більш жорстких засобів тиску на Росію.

Подальші дії України у питанні визволення Криму? Поки світ не знайде ефективного механізму, щоб змусити Росію повернутися в межі міжнародного права, то Україна одноосібно ніяк не зможе змусити РФ піти з українських земель. Це мають бути об'єднані зусилля світового співтовариства і, в першу чергу, європейських країн. Це мають бути більш жорсткі санкції, такі як відключення SWIFT і ембарго на енергоносії. Але світ на це поки не йде.

 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: