Андрій Герус Народний депутат

Як Ахметов знайшов аргументи та важелі впливу, щоб підняти ціни на своє вугілля

Рінат Ахметов

Церква, світлофор, кому де народжувати - це не тут. У нас рубрика про вугілля та тарифи. Про «Крєпость»

Вчора минуло 3 роки, відтоді, як 22 квітня 2015 року тисячі шахтарів з підприємств групи ДТЕК вийшли на вулиці Києва. Те, що це був мітинг організований ДТЕКом, сумнівів немає.

Цей план «Крєпость» я побачив вперше, ще у лютому 2015, але не дуже повірив у його реалістичність. Адже минув лише рік з часу Революції гідності. У влади тоді була висока підтримка у суспільстві. І те, що олігархи-найближчі соратники Януковича за допомогою своїх робітників будуть змушувати владу піднімати у своїх інтересах тарифи - це тоді виглядало неймовірним.

Але в голові деяких топ-менеджерів було своє уявлення про реальність. Тисячі шахтарів були виведені на вулиці біля АП та Уряду, десятки експертів в унісон повідомляли, що тоді на поч 2015 року ціна 1100 грн не покриває собівартості вугілля. Хоча на шахтах ДТЕКу, звичайно, покривала. А на державних шахтах і тепер 2535 грн не покриває - там ніколи не буде покривати, поки керують такі талановиті управлінці.

Українські шахтарі вперше в історії вимагали не виплати або підвищення зарплати, а підвищення тарифів на е/е для ТЕС, а отже, і для споживачів. Цікаво, що мітинги проходили не біля НКРЕКП, яке зараховує це вугілля у тарифи по якихось цінах, а біля Адміністрації Президента.

На підтримку цих протестів шахтарів тоді виступив Олег Ляшко - і це було на фарт - прийшло везіння у лотерею.

Звісно, шахтарів обманули. Я перевірив, як виросли зарплати шахтарів «ДТЕК Павлоградвугілля» у 2016 році після введення формули Роттердам+. Витрати на оплату праці у 2016 році зросли лише на 9,7%. Хоча інфляція була 12,7%, а тариф теплової генерації виріс на 41%. А витрати на соціальні заходи взагалі скоротилися на 53% або на 619 млн грн.

Mustafa Nayyem тоді у своїх блогах опублікував деталі цього плану Крєпость: 

Президент тоді у екстренному інтерв’ю повідомив, що буде бити по руках олігархів та оголосив курс на деолігархізацію та демонополізацію. СБУ розпочало розслідування. Голова НКРЕКП Вовк у червні 2015 написав звернення до АМКУ щодо зловживання ДТЕКом монопольним становищем. Антимонопольний комітет до сьогодні веде це розслідування.

Тоді влада показала, що не так то й просто олігархам на неї тиснути. Шантаж не пройшов.

Проте, очевидно, таки знайшлися інші аргументи та важелі впливу - з того часу вугілля компанії ДТЕК закладають у тариф на 130% дорожче. На стільки ж виріс тариф теплової генерації. Цей тариф став на 40% вищим, ніж ціна е/е на біржі у Європі. Але імпорт дешевшої е/е із ЄС заборонений - всі зобов’язані купувати дорогу е/е у Ахметова.

Погодьтеся, історія дуже цікава, яскрава та, головне, - повчальна.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: