Ігор Когут Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив

Опозиція в мінусі. Табалови стануть депутатами

Сьогодні на першому засіданні Верховної Ради сьомого скликання опозиція не допустила до присяги депутатів Олександра та Андрія Табалових. На передодні з’явилася інформація, що ці двоє не збираються входити в фракцію «Батьківщина».

Не допускати до присяги депутатів Табалових весь час опозиція не може. Це може бути розцінено, як протиправні дії, обмеження свободи. Так чи інакше, ці два депутати приймуть присягу, підпишуть її і будуть народними депутатами України. Підстав для позбавлення їх мандату немає. Перелік цих підстав обмежений: особиста заява, особисте складання повноважень, розпуск Верховної Ради, смерть, позбавлення мандата через суд. Це перші провісники «тушок». Чи під тиском, чи від інших обставин ці люди мають намір приєднатися до Партії регіонів.

Ці люди поки що не є депутатами. Але вони можуть підписати присягу. Якщо говорити про Польщу, то там кожний член Сейму виголошує присягу. В Україні існує парадоксальний випадок, сьогодні присяга в Україні через обставини заощадження часу нівелюється на стільки, що це відбувається в той спосіб, що один виголошує присягу, всі решта підписуються. Якщо вони підпишуть відповідний реєстр, це означатиме, що присягу вони прийняли.

Завадити їм підписати список можна тільки у випадку, коли в секретаріаті Верховної Ради України будуть стояти охоронці, які не будуть давати їм можливість це зробити. Такі обставини не можна розцінювати, як відмову прийняти присягу. Табалови роблять це не з власної волі. І це явище так чи інакше тимчасове.

Незважаючи на те, що дії опозиції неправомірні, якихось наслідків для них не може бути. Якісь наслідки можуть бути тільки, якщо буде відкрите провадження. Воно може бути досить швидко відкрите, в тому числі прокуратурою. Теоретично це може мати якийсь адміністративний чи кримінальний розвиток. Але всі добре розуміють, що тут задіяні депутати, це процедура ускладнюється статусами недоторканості, імунітету. Відповідно, це рано чи пізно вирішиться в якийсь полюбовний спосіб.

Теоретично, якщо опозиція й надалі буде заважати прийняти присягу цим двом депутатам, то невизначеність може затягнутися. На разі, можна сказати, що ще два депутата не є повноправними членами парламенту.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: