Ігор Луценко Народний депутат 8 скликання

Коли НБУ запровадить санкції щодо російських банків, які фінансують терористів?

Сбербанк Росії

Україна офіційно вважає російський Сбербанк причетним до фінансування тероризму

Це випливає з позову, котрий українське МЗС направило у Міжнародний суд ООН у Гаазі.

На думку офіційних українських властей, через Сбербанк здійснювалося підтримка терористів на сході України, котрі здійснювали атаки на мирне населення. За це Україна вимагає від Росії компенсації.

Більше того, у тексті позову міститься фраза «російські банки», стосовно надання фінансової підтримки терористам, що діють в Україні. Це означає, що не тільки через Сбербанк ідуть гроші на убивства цивільних українців, а й через інші російські банки.

В той же час Національний банк України протягом останніх двох років всіляко заперечував, що російські банки є джерелом небезпеки. Найсвіжіше заперечення варто зацитувати.

«НБУ наголошує, що в кожному із банків із російським капіталом ще з 2014 року працює куратор від НБУ, який ретельно відстежує всі операції, і у разі виявлення неправомірних операцій має всі інструменти для застосування заходів впливу. Наразі подібних порушень не виявлено», – запевнили в НБУ 17 лютого 2017 року.

Гонтарева вважає, що слід розрізняти дочірні фінустанови в Україні і їх материнські структури в Росії: «Я вважаю, що у нас немає російських банків – у нас є українські банки з російським капіталом».

Однак якщо Внєшторгбанк, Альфабанк та Сбербанк відкрито обслуговують рахунки терористів у Росії, чому їх діяльність в Україні відбувається абсолютно безперешкодно?

Невже цілі керівництва цих структур не однакові?

Чому, навпаки, російські банки отримують пільговий статус – наприклад, потрапляють у обмежене коло обраних фінустанов, котрі мають право безпосередньої покупки валюти у Нацбанку?

Врешті, основне питання – чому ми вимагаємо від Міжнародного суду ООН вжити санкцій щодо російських банків, що фінансують терористів, натомість наша держава в особі Національного банку займається фінансовою підтримкою та лобіюванням комерційних інтересів цих же спонсорів тероризму?

Чи Нацбанк – це не держава Україна?

P.S. Як депутат я неодноразово звертався із письмовими і усними вимогами до НБУ запровадити санкції щодо російських банків. Але позиція Гонтаревої залишається незмінною – можна десятками незаконно відкликати ліцензії в українських банків, а от банки Путіна чіпати немає змоги.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: