Інна Совсун Народна депутатка України

Чому зміна клімату на часі попри війну?

Агресія Росії завдає страшної шкоди природі та клімату
фото: Reuters

Протидія зміні клімату дорівнює ізоляції Рociї на енергетичному фронті

Урочисто стартувала СОР27 – Конференція ООН зі зміни клімату. Україна теж бере в ній участь і навіть вперше має свій власний павільйон, де показує, як Рociя нищить наше довкілля та якого майбутнього відновлення ми потребуємо.

Хтось може сказати – триває війна, розмови про клімат – це забавка мирного та ситого періоду. Тому – не на часі. Я із цим взагалі не погоджуюся. Поясню чому.

Перше. Протидія зміні клімату дорівнює ізоляції Рociї на енергетичному фронті. Залежність Європи від Рociї, як основного постачальника енергоносіїв (40% газу, 25% нафти, 70% вугілля у 2021 році) відходить у минуле (зараз імпорт газу з Рociї – лише 7,5%). Енергія сонця та вітру, біометан, великі накопичувачі електрики, зелений водень, біодизель та біоетанол можуть розв'язати одразу дві проблеми світу – енергетичний шантаж Рociї і загрозу існування людства через зміни клімату.

Друге. Зелена енергетика – це енергетична безпека та стійкість України. Не маймо ілюзій, імпортний природний газ заходить в Україну з Рociї. Поставки нафти не з Бiлopyci та Рociї виявилися дорогими при закупівлях та важкими в логістиці, а нафтопереробна інфраструктура – дуже вразливою.

Вугілля, з якого ми виробляємо чверть всієї електроенергії, ми також активно везли з Рociї. І тепер вкотре гостро постає питання, чи вистачить нам його запасів. Імпортувати вугілля дорого і логістично складно через закриті порти.

Єдине рішення для нас – підвищувати ефективність споживання енергоносіїв та заміщувати імпортні копалини на власну альтернативну зелену енергію. А виробити її ми можемо чимало.

Третє. Викопне паливо має страшну ціну – людські життя. Згідно з дослідженням, у 2019 році 2 700 людей в Україні померли від хвороб, спричинених викидами вугільних ТЕС. Відносно всього населення, це в 20 разів більше ніж у ЄС. Ще більше людей живуть з проблемами зі здоров'ям – через забруднення від викопних палив.

Тому, СОР27 – це можливість для нас ще раз нагадати світові, що Рociя – безпекове та енергетичне зло. Що ми готові і здатні бути партнером у зеленій трансформації світу без викопного палива. Для нас самих це дзвіночок, що у світі тривають великі зміни. Це від нас залежить, чи за 5-10 років пропонуватимемо нікому не потрібні сховища й труби під природний газ, імпортувати вугілля та нафту, або бути самодостатніми експортерами зелених енергоносіїв, на які попит тільки зростатиме.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: