Лана Самохвалова Журналіст

Закон про перехід релігійних громад захистить новостворену українську церкву

Справжнє життя відбувається в парафіях, а не в канцеляріях єпархій. І цей закон власне про життя парафій

Рада ухвалила цей закон. Я хочу привітати всіх його творців, а також повторити те, що я щойно сказала одному телеканалу, який дзвонить мені частіше за рідну маму)))

1. Створивши церкву, ми мусимо подбати про умови її розвитку. Тим більше, що кількість штучних перешкод та інструментарій для знищення відпрацьовується лютим сусідом. А цей закон і забезпечує і захищає. Парафії, які хочуть перейти, але яких намагається тримати в кулаці місцевий владика (якій чомусь часто навідується до Москви) повинні мати умови перейти до Єдиної Помісної. Зі своїм священиком або без нього, якщо він не хоче.

2. Справжнє життя відбувається в парафіях, а не в канцеляріях єпархій. І цей закон власне про життя парафій. Ним накладається заборона на відчуження майна. І чудесно. Церкви будувалися за рахунок місцевого бізнесу, депутатів, влади, начиння (свічники, ікони) купувалося часто копійка до копійка з пожертв небагатих, або з грошей багатих людей, яких просили прості парафіяни. Чому зараз давати шанс на розбазарення майна. На період церковного транзиту діє мораторій.

3. Прекрасна норма, про можливість почергового служіння в храмі громади, яка поділилася. Жоден експерт мене не переконає, що це шкідливо. Чому - ні? Наприклад, о 7 ранку в неділю служать одні, які поминають бл. Епіфанія, о 9.30 інші, які поминають Кирила. Наступного тижня - навпаки. Що тут поганого? Неканонічного? Дві церкви Диптиху служать по черзі.

4. Змінили умови переходу. Для того, щоб змінити підлеглість треба дві третини, а не половина плюс 1. Це просто пом'якшили умови залишитися Моспатріархату, це жест доброї волі народних депутатів. І цей жест зніме запитання і Міжнародних організацій і помісних церков.

В норми перереєстрації не вчитувалася, але думаю, що умови дуже м'які.

Постскриптум. Дорогі владики УПЦ МП. Екзарх Даніїл сказав, що вас було 19, хто хотів прийти на об'єднавчий собор, але ви не прийшли, бо вас злякали, що об'єднання не відбудеться. Воно відбулося. Українська Церква в Диптиху. Ми вас чекаємо. Чи Ви чекаєте останнього вагону?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: