Борис Ложкін Український політик і підприємець

Що зроблено за два роки

На сьогоднішньому засіданні Нацради реформ підвели підсумки дворічної спільної роботи влади, суспільства, західних партнерів

Жодній країні світу не доводилося проводити реформи в таких стресових умовах. За два роки Україні вдалося на шляху реформування зробити те, на що іншим державам знадобилося 5, 10 і навіть 15 років. Досить згадати, в який важкій ситуації наша країна була всього два роки тому. Військова агресія, анексія Криму, диверсії і теракти, небоєздатність армії, параліч правоохоронної системи, тотальна корупція, втрата п'ятої частини ВВП, розбалансована і знекровлена фінансова система, катастрофічні економічні показники. Насправді за цей час ми зробили більше, ніж може здатися. Але звичайно, менше, ніж хотілося б.

Що ж усе-таки зроблено?

- Армія: боєздатність і ефективність тепер на якісно іншому рівні, система постачання військ відповідає стандартам НАТО.

- Підписано угоду про асоціацію з ЄС, європейські ринки стали доступнішими.

- Дерегуляція: кількість бюрократичних перепон для відкриття і ведення бізнесу скоротилася в рази.

- Сформовано та розпочало розслідування Національне антикорупційне бюро, створено Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Національну раду з питань антикорупційної політики, йде процес утворення Державного бюро розслідувань та Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами. Прийнятий закон про фінансування політичних партій.

- У 32 містах працює нова поліція, у прокуратури більше немає колишнього колосального впливу на правоохоронну систему.

- Прийнято зміни до Конституції, які зроблять судову владу по-справжньому незалежною та ефективною.

- Україна майже позбулася газової залежності від Росії, Нафтогаз України - Naftogaz працює з нульовим дефіцитом і за західними корпоративними стандартами.

Система публічних електронних закупівель ProZorro зробила держзакупівлі абсолютно вiдкритими та заощаджує мільярди державних коштів.

- Прийнято новий закон про держслужбу, працює он-лайн доступ до адмінпослуг, проводяться прозорi конкурси на держпосади.
- 345 держкомпанiй затверджені для приватизації.
- Реструктуризовані зовнішні боргові зобов'язання України.

- Кількість податків і зборів скоротилося вдвічі.

- Бюджетний дефіцит скоротився вчетверо - з 12% до 3%.

- Запрацював сучасний мобільний інтернет. Завдяки відкритому конкурсу на ліцензії 3G держбюджет отримав 11 млрд грн.

- Запущено портал відкритих даних, портал електронних петицій до Президента, ряд електронних послуг у сфері будівництва, земельній сферi, доступ до держреєстрів Мінюсту.

- У нашому житті стає все менше радянщини: йдуть в минуле назви і символи СРСР.

Так, попереду - ще великий обсяг роботи. Є цілі сфери, в яких реформи буксують або яких вони взагалі не торкнулися. Успішність цієї роботи, як i в останнi два складних, але результативних роки, залежить від нашої єдності, волі та рішучості.

На сьогоднішньому засіданні Нацради реформ підвели підсумки дворічної спільної роботи влади, суспільства, західних партнерів, говорили про прогрес реформ і про те, що потрібно зробити для його прискорення.

Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: