Микола Вересень Журналіст, громадський та політичний діяч

Янукович не цар!

Пафосні дискусії довкола юридичних, конституційних і навіть моральних нюансів газово-флотських домовленостей викликають в мене іронію. Я на цю ситуацію дивлюся по-домашньому. От живу я разом з дружиною та двома дітьми в чотирикімнатній квартирі. Раптом приходить домовласник й заявляє, що тепер за світло, газ, воду і опалення треба платити набагато більше. Починаються торги й пошук компромісного рішення. В результаті домовласник каже, «окей, я залишу плату за комуналку без змін, але буду жити в одній з кімнат 25 років». І я на це погоджуюсь.

Тоді я автоматично втрачаю і квартиру, і сім’ю. Не тому, що домовласник буде чіплятися до жінки. Просто не може бути повноцінної сім’ї, коли чужий мужик ходить в трусах по твоїй кухні. Навіть якщо він не дивиться в бік моєї дружини і мовчить, але має свій ключ і приходить, коли хоче, зранку бродить по кухні в трусах, займає чергу в ванну і туалет.

Так довго тривати не буде, і тим більше аж 25 років. За таких умов у мене фактично немає а ні квартири, а ні дружини, а ні сім’ї. Ось дуже проста схема концепції «Рідною землею не торгують!», як не торгують рідною сім’єю, рідними дітьми, родиною чи батьківщиною.

І не треба посилатися на те, що Конституція там щось не забороняє. В Британії навіть Конституції немає. Тому в дискусії навколо «відповідає чи не відповідає» немає сенсу. Бо це спір навколо тих понять, які не підлягають навіть обговоренню, або треба обговорювати питання оренди дружини, чоловіка або дітей.

І як тепер будуть поводитися представники Росії, які приїхали в Севастополь роздавати паспорти? От прийдете ви додому, а в поштовій скриньці російський паспорт з вашим прізвищем…

Якщо влада може запропонувати економічну модель, яка забезпечить добробут кожного громадянина, то не треба торгувати флотом, Кримом і будь-чим. А як не спроможна?

В природі не існує королів або царів зрадників. Король не може зрадити свою державу, бо вона його. Це як зрадити або відтяти власну руку чи ногу. Зраджуючи Францію чи Британію, король зраджує себе. А він цього не може зробити, інакше це роздвоєння особистості й парафія Зігмунда Фрейда. Коли людина показує, що здатна віддати частину своєї квартири, міста чи держави, то вона не Цар. Як тільки почув новину про рішення Президента, одразу подумав – «Янукович не цар!» Людина не може псувати своє. Унікальна логіка пояснень події президентом під час прес-конференції: «Ми були не готові».

Андрій Шевченко виходить на поле й забиває всі голи в свої ворота. Його питають, чому ж він не забивав в чужі? А він відповідає – «Я був не готовий!». Як це не готовий космонавт до польоту, журналіст до статті, актор до фільму?! В світі існує проста процедура заміни, якщо космонавт, актор чи президент не готові, то треба міняти.

Якщо не готовий, то демократія придумала таку штуку, як вибори.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: