Олексій Кущ Фінансовий експерт

Криваві гроші Кремля. Маємо перекрити фінансовий потік агресора

Росія платить своїм найманцям 200-300 тисяч рублів на місяць
фото з відкритих джерел

США розглядає можливість визнання російської «ЧВК Вагнера» іноземною терористичною організацією

Визнання тієї чи іншої організації «терористичними» призводить, серед іншого, до появи широкого спектру можливостей з блокування фінансових транзакцій, які йдуть на користь таких структур.

Росія платить своїм найманцям 200-300 тисяч рублів на місяць, плюс «гробові» у розмірі 8 млн рублів.

Можна порахувати приблизний грошовий обіг, який йде на користь різноманітних «ЧВК»: там воюють десятки тисяч людей і тисячі вже загинули.

Плюс фінансування спорядження, різноманітних засобів для ведення війни.

Мова йде про мільярди рублів щомісяця.

І це не завжди готівка. Ці гроші завжди мають фінансовий слід.

У свій час група FATF підготувала звіт про фінансування терористичної організації «Ісламська держава Іраку та Леванту» (ІДІЛ).

У цьому звіті, був проведений детальний аналіз як саме ця терористична організація генерує та використовує фінансування для своєї діяльності.

Ця аналітика мала вирішальне значення для визначення того, як FATF і міжнародна спільнота можуть перекрити фінансування ІДІЛ.

Інформація, зібрана з багатьох джерел і країн, таких як Саудівська Аравія, Туреччина та Сполучені Штати, продемонструвала, що основним джерелом доходу ІДІЛ є окупована територія.

Привласнення готівки, що зберігалася в державних банках, дало ІДІЛ доступ до приблизно півмільярда доларів США наприкінці 2014 року.

Експлуатація нафтових родовищ також приносила значні кошти ІДІЛ, особливо коли вона вперше взяла їх під контроль.

Для блокування фінансових потоків необхідно перервати банківські транзакції і позбавляти активів, що генерують дохід таких організацій.

Адміністрація президента США Байдена зараз розглядає можливість визнання російської «ЧВК Вагнера» іноземною терористичною організацією.

Таке рішення дозволить США розпочати кримінальне переслідування як самої групи та і її членів, а також переслідувати активи групи по всьому світу.

Крім того, FATF буде вимушена розробити спеціальний аналітичний звіт щодо блокування фінансування російських приватний військових компаній.

Нагадаю, РФ – є членом FATF.

Тобто російські банки або припинять фінансування російських «ЧВК» або РФ буде виключена із організації та попаде у «чорний список».

І тоді кореспондентські рахунки російських банків будуть заблоковані не тільки у США та Європі, але й у Китаї, інших азійських країнах, Латинській Америці та Африці.

Залишаться лише коррахунки у іранських ріалах та північнокорейських вонах.

Принагідно зауважимо, що група Єрмака-Макфола, яка координує санкційну політику на глобальному рівні (Україна-США-ЄС-Великобританія-Канада) ще раніше зверталась до адміністрації президента США із пропозицією визнати «ЧВК Вагнера» терористичною організацією.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: