Лана Зеркаль Радниця міністра енергетики України

Єврокомісія надіслала Україні важливий меседж

Блакитне паливо більше не буде елементом російської гібрідної війни
фото з відкритих джерел

Гроші на відмову від російських енергоносіїв є, але є умова

Сьогоднішня заява Єврокомісії щодо виділення коштів на боротьбу з енергетичною залежністю Росії ставить на місце всі держави, які намагаться «торгуватися».

Єврокомісія оприлюднила великий, повноцінний план посилення енергетичної безпеки, вартістю в 300 мільярдів євро. Логіка документа проста: це гроші, які будуть витрачатись на альтернативні та відновлювальні джерела енергії. Не просто не-російські, а чисті і конкурентні.

Гроші не будуть «виділятися» – це напрямок використання єропейських грошей, який передбачає і енергоефективність, і пошук альтернативних джерел постачання, і пришвидшення переходу на відновлювальну енергетику.

Масштабний і великий план, який також посилає меседж державам, які намагаються «торгуватися». Це полегшить Європі дискусію з Угорщиною. Гроші на відмову від російських енергоносіїв є, але вони потребують чітких проектів та прозорого використання, а не шантажу заявами.

Це, до речі, і для України важливий меседж. У новій програмі є гроші на підтримку України, але лише на виживання. За серйозні кошти доведеться поборотися відкрито, пропонуючи зрозумілі проекти.

Ми маємо сильні сторони: вуглецево нейтральна атомна енергія, перспектива постачання водню, зрозумілі проекти відбудови зруйнованої війною інфраструктури. Але «договорняків» не буде, як би цього комусь не хотілося.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: