Ростислав Павленко Народний депутат України

Росія втратила основи своєї могутності

Російські амбіції розвіялись, як дим після вибуху
фото з відкритих джерел

Путін очікував від європейців переляку і бажання чіплятися за дрібні вигоди – але отримав протилежне

Уявлення про могутність Росії трималося на двох стовпах: величезній армії, яку нібито неможливо перемогти (через кількість вояків і оснащення зброєю), і залежності Заходу від російських нафти і газу, від якої нібито неможливо відмовитись (через укорінені в європейський істеблішмент і бізнес зв’язки).

Залякуючи одним і підкуповуючи іншим, Путін формував потрібні йому очікування і ставлення до Росії в світі. Аж поки сам їх не переоцінив – і не створив для Росії шлях до дна.

Бо хотів маленьку переможну війну, яка відкрила би шлях до «перезаснування світу» – а отримав спершу зрив загарбницьких планів, а тепер відчутну поразку і перспективу розгрому в подальшому.

Бо очікував від європейців переляку і бажання чіплятися за дрібні вигоди – але отримав перспективу Європи, яка обійдеться без російської нафти, а згодом і газу.

А тим часом наростають соціальні проблеми у Росії. І це третій компонент поразки. Армію розбито, престижу нема, життя погіршується…

Так і закінчують диктатори.

Перше

Перші обмеження та їхні наслідки через міжнародні санкції росіяни почали на собі відчувати ще 2014 року. І якщо сьогодні кожен бачить різке і значне зростання цін на все, то рівень падіння рівня життя за останні 8 років багато росіян усвідомити не встигли.

Вже зафіксовано падіння купівельної спроможності на 27%.

Ціни на продукти суттєво зросли. Кілограм яловичини в середньому по Росії з 2014 року подорожчав на 75%, риби – у 2 рази, окремих овочів і фруктів – у 2 рази, сиру – майже в 2 рази, чай – на 147%, шоколад – на 123%, розчинна кава – на 68%. Вартість вареної ковбаси та сосисок зросла більш ніж на 80%.

За останні 8 років бензин АІ-92 у середньому подорожчав на 47%, АІ-95 – на 46,4%.

Самі автомобілі теж подорожчали: російські – на 180% з 2014 року, іномарки – на 84% з 2018. З відходом закордонних автоконцернів ситуація стала дуже сумною. Тепер за найдешевшу комплектацію Lada Granta доведеться віддати 680 тисяч рублів – у 2014 році вона обійшлася б у 293,6 тисячі.

Вечеря у ресторані за 8 років подорожчала на 51%.

На стільки ж – ритуальні послуги.

Ціни на верхній одяг зросли на 52%.

Натомість у Росії все добре з алкоголем. На зарплату 2014 року можна було купити 61 літрову пляшку горілки, у 2022 – аж 114. Спиртне стало доступнішим за товари першої необхідності.

Але і це – тимчасово, бо імпорт падає, а для російського виробництва не вистачає імпортних комплектуючих.

Друге

Греція підготувалась до можливого припинення поставок російського газу взимку.

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його країна «готова до найгіршого можливого сценарію, коли Росія припинить постачання природного газу».

Греція підготувала достатню кількість зрідженого природного газу, кілька електростанцій готові перейти на нафту з газу, а потужності, що працюють на вугіллі, були нарощені.

Підготовка всіх і кожної з країн ЄС винятково важлива – бо позбавляє шансів «розуміючих Путіна» скористатися з ситуації і опанувати політичним порядком денним.

Третє

Чистий прибуток російських страховиків знизився на 53,2% за перше півріччя 2022 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Сукупні страхові резерви російських страховиків за договорами страхування життя, класифікованими як страхові, скоротилися на 3,4%.

Рентабельність капіталу становила 17,4%, тоді як роком раніше цей показник дорівнював 24,5%.

Четверте

Лісова промисловість РФ почала втрачати гроші через «розворот на Схід».

Лісопромислові підприємства Архангельської та Вологодської областей зіткнулися із надто дорогими розцінками на експорт своєї продукції до Китаю, які змушують їх працювати на збиток.

Компанії скаржаться, що їм доводиться скорочувати, а то й зовсім зупиняти виробництво.

Ціни на логістику зросли втричі, до 117 доларів за кубометр лісу.

Також компанії зіткнулися зі зростанням конкуренції та зниженням відпускних цін: пиломатеріали вже подешевшали на 30% (до 260 доларів за куб) та продовжують дешевшати.

Підприємства опинилися на межі рентабельності або почали працювати собі на збиток.

П'яте

У Росії різко зменшилась кількість банкоматів.

Їх кількість у другому кварталі 2022 року скоротилася до мінімуму за 11 років – зараз у країні працює трохи більше 180 тисяч пристроїв.

Закордонні партнери, які раніше постачали американське, японське та інше обладнання, перестали його постачати.

Запчастин для ремонту банкоматів не вистачає, також виникають проблеми з перенастроюванням обладнання на китайський чи російський софт.

І далі ж буде!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: