Руслан Бортник Глава ВОО «Правозащитная организация «Общая Цель», член Рабочей группы при КМУ

У вівторок українські олігархи втратять 2,5 мільярди євро

У вівторок 19 березня влада Кіпру спише в державну скарбницю з банківських депозитів на суму понад 100 тис. євро

У вівторок 19 березня влада Кіпру спише в державну скарбницю (фактично націоналізує) з банківських депозитів на суму понад 100 тис. євро 9,9% (до 100 тис. – 6,75%). Така умова надання Кіпру фінансової допомоги від країн ЄС та МВФ на суму в 10 млрд. євро. Крім того, також на вимогу ЄС, Кіпр підніме ставку корпоративного податку з 10% до 12,5% й перестане бути країною з найнижчою податковою ставкою серед країн єврозони. Кіпр уже заморозив 92 млрд. євро вкладів в свої банки, таким чином запобігаючи їх відтоку за кордон.

Проблеми фінансового сектору Кіпру як найбільшого офшору єврозони тісно пов’язанні з перебігом економічної кризи у Європі, але останньою краплею, що примусила Кіпр звернутися за міжнародною допомогою стала жорстка боргова криза в материковій Греції, з якою він традиційно тісно пов’язаний. Кіпрські банки також володіли значним обсягом знецінених боргових зобов’язань Грецького уряду, та також – банків, інших підприємств, що постраждали від кризи. Це, в свою чергу, призвело до суттєвої втрати банками ліквідності й необхідності рекапіталізації низки установ.

За допомогою кіпрський уряд звернувся ще в червні 2012, але внутрішні політичні проблеми не дозволили її отримати раніше. Тому в жовтні 2012 року агентство Moody’s знизило суверенний рейтинг Кіпру до «В3». Це звичайно не «С» (ризик дефолту) як у Греції, але й навіть не «В2» як в України.

Ситуація на Кіпрі безпосередньо стосується і вітчизняних олігархів. Адже незважаючи на задавненість проблеми, в банках Кіпру за різними оцінками на цей час знаходиться від 20 до 25 млрд. євро коштів українських підприємств.

Лише за 2010-2011 рр. українські банки перерахували в офшорні зони на Кіпрі біля 53,4 млрд. доларів США. Більше за всіх в цей офшор перевели коштів ПриватБанк (Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова) – 32,7 млрд., ПУМБ Рината Ахметова - 3,25 млрд, «Надра» Д. Фірташа – 1,16 млрд.

Таким чином «Кіпрська десятина» та традиційна недовіра до української банківської системи коштуватимуть вітчизняним олігархам щонайменше 2,5 млрд. євро, а якщо ситуація розвиватиметься по «грецькому сценарію», то втрати можуть скласти від 30 до 100% вкладених коштів.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: