Олександр Щерба Дипломат, надзвичайний і повноважний посланник першого класу, посол України в Австрії

Ми віримо в Європу, якої вже немає

«Україна потрібна Європі, тільки Європа цього ще як слід не зрозуміла»

Давайте чесно: ситуація з ПАРЄ показала, що ми любимо Європу, якої насправді вже нема. І коли ми кажемо, що хочемо інтегруватися в ЄС, то маємо на увазі, що хочемо інтегруватися в ЄС кінця 1990-х та початку 2000-х, коли ідея інтеграції нових членів зі Сходу Європи захопила уми. Себто в ЄС, якого теж уже нема.

Сьогодні інший ЄС і інша Європа. Та, яка не знає, що буде з нею завтра. Та, яка хоче все що завгодно, але не бути прапороносцем добрих ідей для світу. Вона хоче мати ці добрі ідеї для себе, а світ нехай вирішує як собі хоче. І так, для багатьох із цих європейців українська свобода майже така ж марудна проблема, як і для Росії. Бо кордон «добрих ідей» завершується для них на Польщі.

Ми стоїмо як проблема між світом свободи і світом несвободи, які хочуть знову дружити, потискати одне одному руки і головне – торгувати, отримувати вигоду.

Це з одного боку. А з іншого – добро лишається добром, навіть коли його дух слабішає. Європейська ідея – це добро для нас. Не тому, що це альтернатива злу. І не тому, що добро це запорука добробуту (зло теж може бути його запорукою). Європейська ідея – це ідея свободи та поваги до людини як фундаментальної цінності. За цю ідею тисячі українців заплатили кров'ю – і ми від неї не відступимося, що б там не вирішували у ПАРЄ.

Справа лише за малим – щоб Україна стала державою, основаною на цих цінностях. Європейська інтеграція – це не інтеграція в добробут. Це інтеграція в цінності, на яких виростає добробут. Себто – у верховенство права, свободу слова, відповідальність держави перед громадянином і громадянина перед державою, толерантність, повагу до інших народів та націй. Чи багато з нас можуть щиро сказати: так, це мої цінності?

І ще одне, про що ніхто не скаже, а треба. Вони в нас не вірять. Вони не бачать в нас своїх. Ніхто не має права їм в цьому дорікати. По-перше, за ці майже три десятиріччя незалежності ми самі зробили багато, аби зіпсувати свою репутацію. По-друге, ми часто самі собі не віримо і самі в себе не віримо. А по-третє, ми і справді трошки інша Європа. В Польщі, Чехії, Естонії свобода проросла на підготовленому сторіччями ґрунті. У нас вона пробилася крізь асфальт. І це насправді, як на мене, найбільший аргумент для європейців, аби триматися за нас. Як каже професор Тімоті Снайдер, «Україна потрібна Європі, тільки Європа цього ще як слід не зрозуміла».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: