Тарас Загородній Керуючий партнер «Національної антикризової групи»

Кібервійна проти РФ. Які досягнення в України

Українські кібервійська щодня протистоять російським хакерам
фото з відкритих джерел

Росія постійно здійснює хакерські атаки по всьому світу

Війна в Україні точиться не лише на фронті, а й у кіберпросторі. І це дуже важливий напрямок для нашої перемоги. Варто відзначити, що українські спецслужби тут досягли суттєвих позитивних результатів. СБУ не лише відбиває атаки російських хакерів та їхніх прибічників, а й сама активно наступає на цьому фронті.

За офіційною інформацією Департаменту кібербезпеки СБУ, щодня вони відбивають до 10 кібератак. З початку активних бойових дій ця цифра вже сягнула трьох з половиною тисяч. Керівник Департаменту кібербезпеки Ілля Вітюк порівняв цифри атак, які красномовно говорять про активність російських хакерів. У 2020 році було здійснено 800 кібератак, у 2021 – близько 1400, а цього року, як вже було сказано, понад 3500. Більшість активно відбивається і це говорить про високий рівень українських фахівців Служби безпеки, які працюють в кіберпросторі.

Не варто недооцінювати ворога, адже РФ має доволі потужні хакерські ресурси. Можна сказати, що вони є одними з найсильніших у світі. Але позиція «кращі» має доволі умовний характер. Завжди знайдеться достойний суперник. І таким суперником стали українські спецслужби, які не лише успішно відбивають атаки, а й самі не менш успішно йдуть в контрнаступ. Для прикладу: палаюча бавовна на Керченському мосту, відключення ТЕС в ленінградській області, в результаті чого область занурилася у суцільну темряву, злам баз даних центробанку Росії та інші. Звичайно, що про свій слід СБУ відкрито не говорить, але й не спростовує свою причетність. А це вже тривожний сигнал для росіян і добра звістка для українців. 

Енергетична тема стала доволі актуальною з наближенням холодів. РФ завдає ударів по нашим енергетичним об’єктам не лише ракетами, а й хакерськими атаками, виводячи з ладу електронні системи. Вони відкрито говорять, що прагнуть залишити Україну без тепла, води й світла аби зламати українців, країну занурити в темряву і холод. Але ми бачимо, що старання росіян на цьому фронті успішно відбиваються українськими спецслужбами. Як сказав очільник СБУ Василь Малюк, вони готові були до таких сценаріїв і заздалегідь прораховували всі можливі варіанти їх відбивати і протистояти атакам. 

Кібертерор України з боку РФ продовжуватиметься і тут не варто недооцінювати ворога. Вони мають необмежені ресурси, технічні можливості, агентуру і класних фахівців. Та, як показала практика, українські спеціалісти СБУ демонструють також високий фаховий рівень і можуть успішно протистояти атакам, звівши нанівець плани Росії.

Про всі відбиті атаки, контрнаступ української служби кібербезпеки, механізми та методи їхньої роботи ми не знаємо. Тривалий час вони будуть засекречені і це правильно. Спецслужби України все більше переходять до тактики та стратегії Моссаду, а це високий рівень, який створює загрози для бажаючих посягнути на кіберпростір України, на нашу інфраструктуру та інші об’єкти, в тому числі і інформаційні.

Аналогу кібервійни, яка зараз триває в Україні, раніше не було ніде в світі. Ми перші. Більшість західних партнерів не вірили, що Україна зможе протистояти на цьому фронті, але ми не просто змогли вистояти, а й здійснювати успішний контрнаступ.

Чекаємо на нові перемоги українських спецслужб і чергові поразки на кіберділянці війни північного сусіда.

Читайте також: Окупація кіберпростору: як Росія захопила інтернет на Херсонщині
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: