Самоіронія – ознака норм людини і живої нації

Не люблю, коли 1-е квітня називають Днем дурня. Бо тоді виходить, що й цей день – свято нинішньої влади. не дарма ж класик стверджував, що при демократії дурень має право голосувати, а при диктатурі – правити.

Не люблю, коли 1-е квітня називають Днем дурня. Бо тоді виходить, що й цей день – свято нинішньої влади. не дарма ж класик стверджував, що при демократії дурень має право голосувати, а при диктатурі – правити.

Ясна річ – я проти. Проти такої влади і проти приватизації нею ще й цього чудового свята. Нехай переповнені власною порожнечею владні упирі вважають святковими феєрверками свій щоденний переможний шлях по граблях, а ми відзначимо 1-е квітня як День сміху. Бо сміх, гумор, іронія – спосіб перемогти зло.

Завжди із сміхом згадую, як у прямому ефірі у Кисельова регіонали несамовито доводили, що анекдотів про Януковича не буває. А я розповів їх цілу купу і про Ющенка, і про Юлю, і про себе, і, ясена річ, про Янека. Бо впевнений, що самоіронія – ознака норм людини і живої нації.

Пам’ятаю, як у 2008-му році зустрівся в Одесі на дні народження Е.Гурвіца із самим (!) Жванецьким. Ми з годину фехтували політичними жартами. Потім він представив мене своїй дружині: «Познакомься, это Юрий, министр внутренних дел Украины. Представляешь, он только что рассказал мне политические анекдоты про президента и Премьера. Дорогая, ты представляешь себе, чтобы в Москве министр внутренних дел рассказал анекдот о том, о ком даже здесь я не хочу упоминать вслух?! Нет, я хочу жить в этой стране…».

Для мене це було вищою оцінкою. Я віддячив Михайлу Михайловичу ще парочкою анекдотів про Путіна і відкланявся.

Прекрасний англійський письменник Джон Фаулз був-таки правий: вільний той, хто вміє сміятися. Нездатність до цього сократівського самоочищення – шлях до омертвіння душі. Навіть шекспірівський бідний Йорік якби міг, то сказав би пригніченому Гамлету: «Be easy! Останній плюс – на могилі :)».

Із Першим квітня!

P.S. На прохання трудящих – анекдот про Янека:

Приїхав Янек в Запоріжжя, зібрав повний зал партактиву, штовхає «рєчь»:

- В работе области видны недостатки – на дорогах колдоёбины!

Ганя із суфлерської кабінки підказує:

- Выбоины, Виктор Фёдорович, выбоины!

Янек продовжує:

- Мне тут подсказывают, что виноватые уже вы..баны, но колдоёбины-то остались!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: