Поки не запалали вогнища…

Днями прочитав «Над кукушкиным гнездом» Кена Кізі.

Днями прочитав «Над кукушкиным гнездом» Кена Кізі. Дуже актуальна для нинішньої України книжка. У ній – про важливість людей, котрі беруть на себе місію боротися із Системою, з тими, хто «тримає зв'язок на високовольтній хвилі ненависті, а санітари виконують накази (Системи) раніше, ніж вони прийдуть їй в голову».

Наступного дня дізнався про побиття Юлі. Хто б що не говорив про її минулі помилки, але саме через наявність Юлі ми ще не в Білорусі. Саме її індивідуальний опір гальмує ресталінізацію країни і примушує діяти опозицію. Це про таких, як вона, у Кена Кізі (змінюючи стать головного героя): «Вона не така, як усі… Може, вона така ж беззахисна, тільки Комбінат її чомусь не обробив». І саме існування такого лідера – шанс на злам нашої системи напівтюрми – напівдурдому.

Так от: про існування Юлії Тимошенко.

1. Тимошенко не мали силоміць вивозити у лікарню. На відміну від примусової доставки в суд або на слідчі дії, процес лікування – право, а не обов’язок засудженого. Сліди побоїв, зафіксовані службою омбудсмена, - факт і винні за це мають понести покарання.

2. Згідно прийнятого цього року спільного наказу Мін’юсту та Мінздраву Ю.Тимошенко (як і всі інші в’язні) має право скористатися послугами лікаря на свій розсуд. Вона назвала прізвище лікаря, якому довіряє, це професор М.Поліщук, медичний науковець і практик. Відмова допустити його (як і народних депутатів із медичною освітою) – грубе порушення чинного законодавства.

3. Ю.Тимошенко має всі підстави не довіряти так званому управлінню охорони здоров’я Департаменту з виконання покарань. Після виявленого факту піврічного приховування вірусного гепатиту, яким мене заразили в СІЗО (дивись додатки), Юлія Тимошенко має тричі подумати, чи довіряти себе лікарям, які не є вільними в умовах українського правлячого беззаконня. В країні, де закон замінила помста політичних рецидивістів – це смертельно ризикований експеримент.

4. Юля нам потрібна живою. Кількість бажаючих її усунення – зашкалює. І якщо згадати, що вбивця незручного у своїй партії Кушнарьова був спокійно амністований, то хто може гарантувати неможливість медичного ексцесу призначеного виконавця для Юлі? І тому я за те, щоб її лікували за кордоном. І не треба говорити про привілеї. За Ю.Тимошенко як за кандидата в Президенти проголосувало майже пів-країни. Вона належить не тільки собі, але і цим мільйонам українців. Жоден закон не заперечує такої можливості. Достатньо лише відповідної заяви захисників і рішення суду.

5. Суди в Україні – в кишені Президента і його адміністрації. Опозиція має вирішувати питання життя і здоров’я свого лідера саме за цією адресою. Публічно, радикально і масово. Я розумію, що на Банковій людські почуття і гуманітарні резони розглядаються як ознака слабкості. Але вирішення проблеми лікування Юлії Тимошенко – очевидний передвиборчий плюс і для влади, і для опозиції.

***

В історії все повторюється. Одні спалили Жанну Д’Арк з відчаю неминучої поразки і помсти, інші позбулися вже непотрібного після досягнення корони народного лідера. Але хто пам’ятає, яким за рахунком був тодішній англійський король Генріх і французький король Карл?

Навряд чи світ з тих пір став гірше. Просто з інтернету ми дізнаємося більше. Бажано, щоб ці знання організовували думаючих людей ще до того, як запалають вогнища…

Юрій Луценко,

Лук’янівське СІЗО, 26.04.2012 року

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: