Камерна робота Юрія Луценка. Ще 50 книг

Зовнішня несвобода стає майже непомітною, якщо ти постійно працюєш над розширенням внутрішнього простору.

Зовнішня несвобода стає майже непомітною, якщо ти постійно працюєш над розширенням внутрішнього простору. Думаю, що це справедливо не тільки для в’язнів офіційних тюрем та колоній, але й для будь-якої думаючої людини в Україні.

Поки Янукович та Азаров вчепилися за владу, як мертвий за свічку, їхнім переконаним опонентам варто зміцнювати головну зброю проти режиму – інтелект. А непереконаним, ніби аполітичним українцям, теж корисна ця робота – хоча би для того, щоб не бути пошитими в дурні тупим, пихатим, ненажерливим і голим духовно бандвом з претензіями на статус еліти.

Цей мій перелік прочитаних книжок, як і попередній, - спроба обміну враженнями з тими, у кого менше вільного часу. Всі оцінки – виключно суб’єктивні і не претендують на істину для інших.

! означає вищий клас, ++ і + позначають дуже гарні і просто добрі книжки. * позначає речі, які не викликали у мене задоволення.

Буду вдячний за аналогічні рекомендації, пропозиції та зауваження, чекаю їх за адресою [email protected].

 

Позначка

Автор Книга, анотація

201

++

А.Барков«Роман Булгакова «Мастер и Маргарита»: альтернативное прочтение». Дуже цікавий погляд на відомий роман.

202

++

К.Меннингер«История цифр». Шикарна книга для тих, хто цікавиться історією цивілізацій, багато нового фактажу, ясне викладення.

203

++

Н.Краус«Хроники любви». Гематома для ліричного серця, єврейський гумор, блискучий сюжет.

204

++

П.Коельо«Алхімік». Давно культова книга – притча для багатьох читачів. Повторне прочитання дає нове підтвердження про те, що людина є тим, чим сама себе робить. А тривога та відчай – лише плата за цю свободу.

205

+

С.Перегудов, А.Терентьев«Великая Тэтчер». Біографія великого політика й аналіз рецепту неоконсерватизму як політичної доктрини.

206

++

Т.Блер«Шлях». Перша біографічна книжка-звіт топ-політика. Дає не тільки конкретний приклад модернізації британського суспільства, але й багато ідей для майбутнього глобального порядку денного, як боротьби прихильників відкритості та їх противників.

207

++

Л.Бурлакова«Чому Грузії вдалося». Дещо компліментарний, але досить повний аналіз грузинського рецепту реформ. Це варто почитати усім, хто хоче змінити Україну    ще за свого життя.

208

*

Дж. Оруэлл«Памяти Каталонии. Эссе». Книга цікава для розуміння особистості автора геніальних утопій «1984» та «Звіроферма».

209

++

В.Овчинников«Размышления странника». Підсумкове видання аксакала радянської журналістики про Японію та Схід вцілому. Ідеальна книжка для подорожі.

210

*

П.Вудхаус«Псмит-журналист». Розчарував. Напевно, гумор теж має термін давності.

211

++

Д.Яневський«Проект Україна, або таємниця М.Грушевського».
«Проект Україна, або спроба П.Скоропадського».
«Проект Україна, або крах С.Петлюри». Іконоборче, часто надмір емоційне, але досконало документоване авторське прочитання сучасної української історії. Продовжує дражливу тему «Малоросійський мазохізм» Ю.Винничука. Викликає бажання думати і дискутувати.

212

*

М.Зукофф«Затерянные в Шангри-Ла». Попри інтригуючи назву – простенька історія про вимушену екскурсію американських військовослужбовців до тубільних племен Філіппін у часи ІІ світової війни.

213

+

Э.Радзинский «Наполеон. Жизнь после смерти». Історична белетристика з містичним присмаком в типовому пафосному стилі Радзинського. Годиться для подорожі.

214

++

О.Соколов«Армия Наполеона». Чудова книга визнаного гуру російської історичної науки. Для тих, хто любить факти, а не версії.

215

++

Р.Бредбери«Марсианские хроники». Вічно жива класика фантастики від, нажаль, покійного доброго чарівника, який учив нас: «Не можна сприймати себе надто    серйозно. Треба грати в життя, грати в інтелект, в ідеї. Тоді люди слухатимуть вас».

216

+

A.    Wielowieyski «Na    rozdrożach dziejów». Добрий приклад об’єктивного аналізу можливостей Польщі на історичних розвилках. Про поразки – без мазохізму, про перемоги – без самозакоханості.

217

++

В.Базилевський«Холодний душ історії». Про дитячу хворобу ультра патріотизму в історії української самостійності. Яскрава публіцистика, пошуки відповідей на уроки    українських поразок.

218

*

К.Макгонигал«Сила воли: как развить и укрепить». Неінформативна, хоч і заявлена як науково-популярна.

219

!

О.Бойченко«Мої серед чужих». Найкраща літературознавча книга з-поміж прочитаного мною. Реальний компас для тих, хто читає всерйоз і надовго.

220

+

Дж.Ле Карре«Шпион, выйди вон!». Детектив на тверду п’ятірку. Ідеальна книжка для вакаційної розрядки черепного тиску.

221

*

Т.Пратчетт«Ночная стража». Не моє.

222

++

С.Довлатов«Малое собрание сочинений». Про табори і музеї СРСР, про Америку і    діаспору. Дуже по-російськи, зі сміхом крізь сльози, з горілкою і глибоким психологізмом. Багато афоризмів в стилі «Жизнь продолжается, даже когда её в сущности нет».

223

!

У.Фолкнер«Свет в августе». Американський Достоєвський. Знімаю капелюха.

224

+

К.Галло«Правила Джобса». Досить поверхове видання на популярну тему.

225

++

Акунин-Чхартишвили«Аристономия». Замах на епічне полотно російської новітньої історії в стилі «Красного колеса» Солженіцина. Але якось зіжмакано, як у фільмі, якому    урізали фінансування. Здається, літературна частина була принесена в жертву    маніфесту ліберальної ідеї Болотної площі.

226

+

Т.Манн«Чарівна гора». От не бере мене Томас Манн…

227

*

Ф.Спаффорд«Страна Изобилия». Американський погляд на еру Хрущова. Дуже поверхнево і ходульно.

228

!

И.Бунин«Полное собрание сочинений о любви». Втіха для серця і художнього смаку. Прекрасний подарунок для тих, кому за 45.

229

+

Р.Фейнман«КЭД. Странная теория света и вещества». Популярна квантова фізика від нобелівського лауреата.

230

+

М.Варгас Льоса«Праздник козла». «Діти Арбата» по-латиноамериканськи. Із знанням справи описуються жертви диктатури і душевно скалічене VIP-оточення місцевого «ярмаркового каудильо». Але після вітчизняного досвіду сталінізму – не    вражає.

231

!

Видавництво «День»«Бронебійна публіцистика». Назва 100% відповідає змісту. Для всіх, хто хоче вибудувати свою українську цілісність. Гранд-респект газеті «День» і особисто Л.Івшиній.

232

++

Р.Докинз«Самое грандиозное шоу на Земле». Гарний звіт про останні досягнення дарвінізму.

233

++

С.Цвейг«Мария Стюарт. Звёздные часы человечества». Рука майстра перетворює добре відомі і нові ЖЗЛ на яскраві портрети, що дихають енергією своїх епох.

234

!

С.Марков«Эволюция человека» 1,2 т. Надзвичайно цікаво про останні відкриття і теорії. Про те, які    біологічні механізми зробили людину соціальною твариною, як формується    пам'ять і багато іншого. Головний висновок – щоб бути Homo sapiens, треба    спочатку стати на ноги як Homo erectus.

235

+

В.Лис«Маска». Слабше, ніж «Століття Якова», але В.Лис – це письменник, якого    варто читати.

236

+

В.Мережковский«Бог и Антихрист». Для шанувальників історичної белетристики і пафосного    стилю ХІХ ст.

237

+

А.Кокотюха«Червоний». Гарний доробок для українського юнацтва.

238

!

Ліна «Триста поезій». Коментувати вірші Л.Костенко – непристойно. Ними треба    насолоджуватися.

239

!

Ю.Винничук«Танго смерті». Як на мене – явище в нашій літературі. Маркес і Борхес із незрівнянним львівським діалектом і батярським колоритом.

240

+

Дж.Джонсон«10 самых красивых экспериментов в истории науки». Книга для тренування мізків.

241

+

Митрополит А.Шептицький«Пасторські послання». Глибокі думки, мудрі пояснення, щира любов.

242

!

С.Моэм «Избранные произведения». Красне писемство в його довершеній англійській    формі.

243

+

Стефанія Цвейг«Нигде в Африке». Ніжна історія єврейських переселенців-втікачів. Торкає.

244

++

В.Стус«Листи у вічність». Табірні записи і вірші великого українського поета. З кожної сторінки – струм, що біжить по колючому дроту нервів.

245

+

Дж.Дос Пассос«42 паралель. 1919». Американський Бабель про те, як не відбулася революція в США. Кришку їхнього котла привид марксового комунізму не зірвав через перемогу індивідуалізму з його культом праці.

246

+

Иэн Сэмпл«В поисках частицы Бога, или Охота на бозон Хиггса». Популярна, але без глибини. Хоча відкриття бозону Хіггса, до якого причетні й українські вчені, - епохальне явище в науці.

247

+

Ф.Достоевский«Идиот». Як на мене – не найкращий роман великого письменника. «Фієста» Хемінгвея на цю ж тему, здається, вийшла набагато кращою.

248

+

Е.Д.Сміт«Культурні основи нації». Огляд сучасних поглядів на націєутворення. Спроби класифікації шляхів.

249

!

Н.Гербіш«Теплі історії до кави». Однозначно – свіжий трунок на кухні української літератури. Чуттєва, чиста і душе лікувальна. Кращий подарунок на Св. Миколая чи Св.Валентина для своєї «половинки». Респект!

250

++

М.Веллер«Не ножик не Сережи не Довлатова». Як і вся «веллература» - гостра,  афористична, спірна.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: