Віталій Журавський Доктор юридичних наук, професор

Де влада може знайти кошти, щоб підвищити мінімальну заробітну плату

Мінімальна зарплата для пересічного українця за умов тотального підвищення цін має бути не менше 8000 гривень

Гроші є! Була б політична воля наповнювати ними кишені простих українців

У грудні 2017 року президент України Петро Порошенко заявив про необхідність підвищити мінімальну зарплату до 4100 грн. У лютому 2018 року це підтвердив віце-прем’єр-міністр Розенко. Планувалося це зробити за результатами першого кварталу нинішнього року. Одначе нещодавно заступник міністра фінансів Марченко сказав, що таких можливостей сьогодні немає. Причина – держбюджет за результатами трьох місяців отримав лише 193, 6 млрд грн, це 96,9 % від затвердженого показника. Очікувалося 199,7 млрд грн. Тобто казна держави не доодержала 6,1 млрд грн.

Міжнародний валютний фонд також не знайшов можливостей для підвищення мінімальної заробітної плати. Представник МВФ Люнгман зауважив, що варто дотримуватися правил фіскальної дисципліни та політики щодо погашення процентів по обслуговуванню держборгу. Інакше, кажучи, за умов підвищення мінімалки при нинішніх доходах бюджету, Україна не є спроможною сплачувати відсотки за кредитами.

Це погано, що дане слово народу проігноровано. Перш ніж давати, думати треба, зважуючи всі «за» і «проти». Правда, це не про нашу владу.

Якою ж має бути мінімальна зарплата для пересічного українця за умов тотального підвищення цін на усе. На мою думку, не менше 8000 гривень. Де їх взяти?

По-перше, переглянути держбюджет, суттєво скоротивши видатки на силовий блок, окрім Збройних Сил України. Гроші для армії  - недоторканні, ми у війні з Росією. Але й будувати поліцейську державу потреби жодної немає, якщо, звичайно, ми бажаємо будувати Європу в Україні.

По-друге, скоротити мінімум на 70% роздутий державний апарат в столиці та в областях. До речі, у нас державний апарат на 10 000 населення найбільший у світі.

По-третє, негайно розглянути ряд законопроектів про заборону офшорів. Звідти треба повернути не менше 200 млрд дол., які там сховані з метою ухиляння від податків.

Гроші є! Була б політична воля наповнювати ними кишені простих українців.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: