Віталій Журавський Доктор юридичних наук, професор

Кемерово. Висновки для України

Пожежа у Кемерово

По суті, будь-який супермаркет – це потенційна братська могила

Трагедія в російському Кемерово, де в результаті пожежі в ТРЦ «Зимова вишня» загинуло 64 особи, без сумніву приголомшила весь світ. Чимало держав висловили співчуття родинам загиблих. Усі наголошують на причині - злочинна халатність і нехлюйство.

Мене здивувало те, що наша влада, на відміну від сусідніх країн, не поцікавилася, чи є серед постраждалих українці. В черговий раз питання до МЗС.

В Україні, на жаль, в пожежах гине не менше людей, ніж в Росії. Так, за минулий рік у пожежах в нашій країні загинуло 1 172 особи і 1 145 постраждало. Це тільки офіційні дані Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Смерть простих росіян в Кемерово має стати уроком для влади міст України. Слід перевірити системи пожежної безпеки в місцях масового перебування людей. Це стосується головним чином торгівельно-розважальних комплексів.

Не є таємницею, що конструкції торгівельних центрів на пострадянському просторі тримаються на соплях і швидко вигоряють. Сучасні торговельні центри не безпідставно називають душегубками. По суті, будь-який супермаркет – це потенційна братська могила.

Для власників цих споруд головне – бабки, при повному ігнорування системи безпеки. Для того, щоб упередити можливі трагедії, необхідно негайно внести зміни до Закону про державний бюджет України (№2246-7), який встановив до 31 грудня 2018 року мораторій на проведення державного контролю за сферою господарської діяльності. Тобто, заборонив це робити.

Ситуація вимагає внести корективи, щоб не сталося так, не дай Бог, як в Кемерово.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: