Ярослав Макітра Політичний аналітик і політтехнолог

Чи готова Польща воювати з Росією

Польська армія знаходиться у стані підвищеної боєготовності
фото з відкритих джерел

Розв'язана Росією війна в Україні спонукала поляків посилювати свою обороноздатність

Польська політика щодо загострення відносин з Росію бере коріння ще з часів Смоленської трагедії. Там досі йдуть дискусії серед різних політичних сил, а чи належним чином Польща відреагувала на цю катастрофу. Тому дискурс на тему того, що Росія загрожує Польщі, вівся ще давно.

І ця історія з падінням ракети на польській території. З одного боку реакція влади була приглушена, адже не сама Польща вирішує, там був певний консенсус з НАТО. Але з іншого боку ця трагедія збурила суспільство, адже загинули люди і вони розуміють, що загроза зростає.

І не треба забувати, що Польща має велику протяжність кордону з Білоруссю, а ще той же Сувалкський коридор біля Калінінграду. Тобто Росія безпосередньо знаходиться біля території Польщі. І падіння ракети з вбивством двох громадян ставить дуже серйозне питання від польського суспільства, зокрема, до польської влади: а як ви думаєте реагувати?

Одна справа, відповідати якимись ударами, а інша – готуватися до війни. Якщо перша зараз відкидається, то підготовку до війни польська влада змушена демонструвати своєму суспільству. Не просто робити превентивні заходи тихо та спокійно, як робилося досі, а й, зокрема, озвучувати такого роду позиції. Тому цей меседж скоріше розрахований на внутрішню аудиторію, вони пояснюють, що не виключають різних сценаріїв розвитку подій та готуються до війни. Але це не означає, що Польща почне першою і напряму піде втручатися у війну в Україні проти Росії.

Але підготовка ведеться. Польща вже давно збільшила оборонний бюджет. Окрім цього буде збільшення чисельності військ безпосередньо ближче до кордону з Україною та Білоруссю. Я маю на увазі збільшення військ польських та військ НАТО та проведення військових навчань.

Буде, очевидно, і збільшення підтримки Україні. Вже зараз Польща заявляє, що частину систем ППО НАТО треба віддавати нам. Процес підготовки Польщі до війни триває і громадяни, які живуть ближче до кордонів України та Білорусі, це відчувають безпосередньо. Звичайно польська армія вже давно готується до можливої російської агресії, зокрема, і силами НАТО.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: