Олеся Яхно Політтехнологиня

Путін сам собі викопав яму

Президент Росії оточив себе виключно лояльними людьми
фото з відкритих джерел

Про жодні реформи та громадянське суспільство у Росії й мови бути не могло

Давно пишу, що одна із системоутворюючих помилок Кремля – це створення консервативної більшості. У результаті сформувалася взаємозалежність лідера і цієї самої більшості.

Звідси – спрощення, і на рівні завдань, і на рівні коштів. Світ фактично поділився на «бендерівців» і «не бендерівців», і на перше місце вийшов найпростіший спосіб досягнення цілей – порушення правил та військовий шантаж. Замість консервативної більшості вже виникло словосполучення глибинний народ, що більш точно відображає реалії.

Але почалося все з консервативної більшості – коли запит на трансформацію звівся до запиту на холодильник та пропаганду. А вся внутрішня політика – до рейтингу лідера й формулою: «Є Путін є Росія». З таким підходом про жодні реформи та громадянське суспільство і мови бути не могло.

Але, хоч як це дивно, війна (вже не «спецоперація» після мобілізації) і розірве цю зв'язку всередині РФ лідер-більшість.

Тому що з віртуальної зони пропаганди тепер усім пропонують пройти в реальність, де Гундяєв пропонує не бояться смерті, а Пригожин, агітуючи зеків на війну, розповідає про дві гранати, щоби не потрапити в полон.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: