Юрій Федоренко Експерт з питань суспільної комунікації

Крах економіки анексованого Криму. Дно, чи тільки початок занурення?

Анексований Росією півостров зараз переживає важкі часи

Заяви Кремля про спроможність без втрат подолати кризу навряд чи можуть заспокоїти кримчан

На тлі економічної кризи в Росії та глобальної пандемії, український аналітик Юрій Федоренко аналізує поточний розвиток подій у Криму в контексті істотного зниження практично всіх економічних показників. 

Багатостраждальний півостров зараз переживає важкі часи. До проблематик та протиріч території, на якій діє окупаційний режим, додались виклики сьогодення, пов’язані з пандемією коронавірусу та погіршенням кліматичного становища. Що буде з економікою Криму, яка, незважаючи на гучні заяви Кремля про швидку індустріалізацію Криму, практично базувалася на туристичному та аграрному секторі? Принаймні у малому та середньому приватному бізнесі домінували саме ці напрямки.

Карантинні заходи по попередженню епідемії коронавірусу залишили майже порожніми 770 готелів, 4,5 тисячі міні-готелів і 14 тисяч приватних квартир для відпочиваючих. Загальне заповнення місць зараз складає лише 3-5% (за рахунок тих, хто знаходиться на півострові у відрядженні). Броні відкриваються тільки з 1 червня. І то це поки лише попередня дата. Ніхто сьогодні не скаже, чи знімуть всі обмеження. Броньовані і вже оплачені місця на квітень і травень або переносяться на літні місяці і навіть вже на осінь, або готелі змушені повертати гроші. Це дуже болісно, оскільки попереднє бронювання дозволяло готелям провести ремонт перед початком сезону. Витрати скорочено до самого мінімуму. Менеджери готелів дивляться в майбутнє похмуро. За їхніми оцінками, якщо карантин продовжать до 1 липня, то 25% готелів не зможуть відкритися. Карантин до 1 серпня знищить готельний та загалом туристичний бізнес майже повністю. Разом з ним постраждають і супутні напрямки, такі як роздрібна торгівля, громадське харчування, культурно-розважальна діяльність, транспортні послуги.

АПК півострова напряму залежить від кліматичних умов. За даними метеостанції Сімферополя, за січень-квітень випало лише 44% норми опадів. Запас вологи у ґрунті невеликий, вітер його сушить. В середині квітня має розпочатись посівна ярових. Якщо до цього часу не буде дощу, то вона пройде в пересушений ґрунт, що як мінімум дасть знижений врожай. Якщо ще й влітку буде посуха, то кримське зернове господарство може зіткнутися із загибеллю частини посівів. Сухість весни також позначиться на озимих.

Додає проблем у роботу АПК і загроза пандемії та пов’язані з нею заходи. Карантинні обмеження призвели до проблем з недостатністю працівників галузі. Під загрозою наповнення насіннєвого фонду аграрних підприємств, забезпечення посівної засобами агрохімії, запчастинами, логістика та інші складові виробничого циклу.

З огляду на загальні проблеми у материковій частині Росії, заяви Кремля про спроможність без втрат подолати кризу, для окупованого Криму виглядають досить таки сумнівно та навряд чи можуть заспокоїти кримчан. Які і так почуваються «у себе дома, як на чужині».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: