Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Про позицію Патріарха Філарета щодо створення Антикорупційного суду

Фото: molbuk.ua

Вже кілька разів у мережі зустрічав картинки, у яких спотворюється позиція Патріарха у питанні антикорупційного судочинства

Раніше Патріарх Філарет разом кількома іншими суспільними діячами, зокрема Главою УГКЦ Блаженнійшим Святославом, підписав листа до Президента України на підтримку створення Антикорупційного суду.

Тоді мова йшла саме про посилення антикорупційного судочинства, і Патріарх підтримав цю ідею, бо послідовно виступає на підтримку боротьби з корупцією.

Слід підкреслити, що лист підписувався в умовах, коли ще не виникла публічна політична дискусія про те, має бути спеціальний суд чи окрема палата в існуючій судовій структурі. Тому підтримка Патріархом ідеї Антикорупційного суду означає підтримку посилення антикорупційного судочинства, а не те, що зараз йому через певні публікації намагаються приписати, ніби він «за» суд - «проти» палати.

Спроби у такий спосіб трактувати позицію Патріарха - маніпулятивні.

Не справа Церкви визначати законодавчі параметри судової реформи, тим більше у політичних дискусіях, - це справа відповідних інституцій держави, у який спосіб ідею посиленого і спеціалізованого антикорупційного судочинства втілити в життя.

Бо ж і сама Церква не сприймає, коли хтось з держави чи політиків став би вказувати, які інституції їй запроваджувати в Церкві чи які рішення приймати.

Однак і Церква, і держава, і ціле громадянське суспільство мають співпрацювати заради загального блага, не порушуючи компетенцію чи самоврядність. Тим більше не маніпулюючи позицією, приписуючи Патріархові те, чого він не проголошував. І у такий спосіб знецінюючи те, за що він насправді виступає.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: